Die lieve tante T

Gisteravond belde mijn vader. Zijn lieve tante T was ingeslapen, 95 jaar oud. Een mensje dat ik slechts in de kantlijn van mijn en haar bestaan heb leren kennen. Toch was ik er stil van.
Het raakte mij dat er ’s morgens vroeg, aan de andere kant van het land, iemand overleden was, met wie ik een ‘draadje’ heb. Een onuitgesproken band. Een band die, ondanks onze minimale contacten, verder reikte dan de lijntjes die we kunnen tekenen in onze familiestamboom. Een band die zich laat vertalen in een gevoel. Een gevoel op basis van beelden en een enkele, maar wel zeer prettige ervaring.

Tante T was voor mij een gezellig en warm familiemens, bij wie alles veilig en mogelijk was. Ze ging mee met haar tijd. Bleef betrokken bij haar kinderen en kleinkinderen en de dingen die zij belangrijk vinden. Als je 95 jaar bent geworden, kunnen die dingen voor jou niet net zo belangrijk zijn als voor de generaties na jou. Des te mooier is het dan wel als je het vanaf de zijlijn met pretogen kunt bekijken. Zonder dat ik dat met eigen ogen heb gezien, weet ik dat zij die pretogen had. Hoe ik dat weet?

Omdat zij liefdevolle kaartjes naar mij stuurde met feestdagen en partijen. Omdat ze op ons huwelijk handdoeken met onze namen erop geborduurd stuurde. Omdat ze sokjes voor mijn eerste boreling breide. Omdat ik wist dat toen ze niet meer zo goed kon schrijven, ze wel dacht aan wie er op dat moment jarig was. Omdat ik weet dat ze aan andere mensen dacht, op momenten dat ze eigenlijk aan zichzelf moest denken. Omdat ze was wie ze was en dat zichtbaar maakte in lieve kleine dingen.

Rust zacht tante T.

2 gedachtes over “Die lieve tante T

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s