Pay-it-forward-bouwvakker

Vroeger, toen ik een jaar of vijftien, zestien, zeventien was, vond ik het vreselijk als ik zomaar op straat aandacht kreeg van het mannelijk geslacht. Bouwvakkers bijvoorbeeld. Dat zei meestal niets over de aandachtgevers, maar wel veel over mij. Voelde me onzeker en keek als afweerreactie meestal bozig terug.
Inmiddels ben ik op een punt in mijn leven gekomen waarop ik het weet te waarderen als een man zich omdraait, iets zegt en/of fluit. Niet omdat ik al zo oud ben of omdat ik er vreselijk onaantrekkelijk uitzie (al zeg ik het zelf ;-)). Maar wel omdat ik nu anders tegen de wereld aan kijk dan toen.

Inmiddels weet ik dat er een vorm van waardering in die aandacht zit. Omdat zo’n man laat weten dat ie waardeert wat ie ziet. Waarmee ie soort van contact, dialoog zoekt. En dat is eigenlijk meer dan leuk, dat is immers waar het om draait in het leven. Intiem contact met je dierbaren, een vrolijk en vriendelijk contact met vreemden. Een echte dialoog op je werk, die niet per se over zakelijkheden gaat, maar die er uiteindelijk wel voor zorgt dat datzelfde werk makkelijker en beter gaat door dat eventjes-echte contactmoment.

Zo wordt het fluitje van een bouwvakker eigenlijk ineens heel essentieel in het leven. Met zelfs een soort van pay-it-forward-effect. Hij fluit, ik vind het leuk, word vrolijk, heb vervolgens een fleurige zakelijke bespreking en ga tot slot moe maar voldaan naar huis, waar ik goedgemutst mijn lief en kids weerzie en we een warme en gezellige avond hebben. Hoe ingewikkeld kan het leven zijn?

3 gedachtes over “Pay-it-forward-bouwvakker

 1. Cees Janssens zegt:

  Mooi verhaal
  Was het maar weer zo dat we allemaal een lief woord/opmerking voor elkaar over hadden en elkaar niet zonder groeten voorbij lopen.
  Het zou de wereld veel mooier maken
  Elkaar inderdaad gewoon waarderen wie of wat we ook zijn
  Tenslotte zijn we allemaal gewoon mens

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s