Ying en Yang

Ik heb twee poezen, Angie en Guusje. Eigenlijk zouden ze Ying en Yang moeten heten, want op hun cypersgestreepte vacht na, verschillen ze dag en nacht van elkaar. Maar o, wat laten ze mij beiden zien hoe wij mensen van hen kunnen leren.

Angie was, zoals je dat in mensentermen noemt, een tienermoeder. Nog geen jaar oud werd ze in een maisveld net buiten Angeren gevonden met een nestje van drie kittens. Ze werden liefdevol opgenomen in een particuliere kattenopvang en vernoemd naar haar vindplaats. Toen ik op zoek was naar een nieuw vriendinnetje voor inmiddels wijlen poes Diva, vond ik haar via internet en ik was op slag verliefd: cypers, heel klein, heel lief en aanhankelijk. Op nieuwjaarsdag 2010 kwam ze bij ons wonen. Alle momenten die ze niet slaapt of eet, loopt ze achter me aan, kijkt ze naar wat ik doe of laat ze me zien hoe je heel mindful op een schoot kunt liggen. Ze heeft het zachtste miauwtje dat ik ooit heb gehoord en slapen doet ze het liefst op of naast me.

Guus is in veel opzichten haar tegenpool. Guus is heel groot en brommerig. Als ze bij Indianen geboren was, had ze ongetwijfeld Two Socks geheten vanwege haar witte achterpoten. Toch was ik ook in het geval van Guusje op slag verliefd, een belangrijk criterium overigens om in mijn huis te mogen wonen!
Er hing een foto van haar in de dierenwinkel; haar bazinnetje zocht een goed thuis voor haar. Haar looks waren zachter dan haar karakter bleek niet zo heel veel later. Guus doet alleen waar zij zin in heeft. Nooit kroelen, niet op schoot en ’s nachts op jacht. Overdag slapen op het bed dat in de meestafgelegen slaapkamer staat. Er is één moment op de dag dat ze niet bromt als ik haar aanraak en dat ik kopjes van haar krijg: als ze ’s morgens vroeg haar bakje kattenmelk wil.

Angie leert mij hoe lief lief is en Guus leert mij dat je hart volgen je heel veel (muizen :-)) kan brengen. Ik ga voor de balans: probeer goed voor mijzelf te zorgen, om zó lief en sociaal te kunnen zijn voor ieder die mij dierbaar is. En net zoals bij het Ying en Yang symbool, betekent dat enerzijds gewoon hard werken en anderzijds genieten van wat hier en nu is, ongeacht wat dat is.

4 gedachtes over “Ying en Yang

 1. Cees Janssens zegt:

  Mooi dat je zo via je poezen laat zien dat wij mensen heel veel van dieren te leren hebben
  Wij mensen (overigens ook dieren ) bezitten soms wel veel kennis
  Maar voor wijsheid kunnen we bij de dieren nog heel veel leren.
  Jammer genoeg zijn veel mensen daar te arrogant voor en denken dat ze door hun kennis ook nog wijs zijn
  En dat gaat niet altijd samen je hebt nu eenmaal Ying en Yang

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s