Over afgeraffelde tradities en welgemeende gewoonten

Daar zit ik dan. Een week voor Kerst. Aan de eetkamertafel. De waxinelichtjes zijn net uitgegaan en ik heb eigenlijk geen puf meer om nieuwe aan te steken. ‘T is kwart voor tien, ook mijn lichtje is nagenoeg uit na een lange dag werken met aansluitend Kerstviering van school. De Kerstboomlampjes branden in mijn rechterooghoek, maar dat is ook eigenlijk het enige dat net zo is als altijd in mijn gedachten.

Vanavond is de grote Kerstkaartenschrijfavond. In mijn gedachten is dat er altijd één in de sfeer van Dickens. Het sneeuwt buiten, de ramen zijn een beetje wazig. Binnen is het warm en gezellig. De warme chocomelk staat op tafel, de kaarsen zijn aan en de tv uit. Een stemmig muziekje completeert het geheel.

In werkelijkheid is het dus anders. De tv staat aan, de koffie liet nog even op zich wachten en ik zit aan tafel met om mij heen een cirkel van Kerstkaarten. Ik zie herten, roodborstjes en eekhoorns in Kerstkransen en -wensen. Santa Claus en feeërieke quasi precisie geknipte, filigrain-achtige kaarten. Voor ieder stapeltje heb ik bepaalde personen in gedachten. En nog een stapeltje kaarten over van vorig jaar, voor de straks vergeten of niet gestuurden. Aan de hand van het lijstje van vorig jaar stel ik een 2012-lijstje op en vink ik het af. Steeds sneller, en stiekem ook steeds slordiger.

Niet hoe ik het zou willen, maar wel zoals het gaat. Wat ik nog veel liever dan de Dickenssfeer tijdens het Kerstkaarten schrijven zou willen is dat ik iedereen die ik ken en een warm hart toedraag een kaartje zou sturen met daarop een toepasselijke spreuk en/of wens voor degene die ‘m ontvangt.

Ook dit jaar ontbreekt me de (priori)tijd en puf. Ik neem me voor om het volgend jaar tijdiger en persoonlijker aan te pakken. En eigenlijk heb ik dan ook nog één wens die een stapje verder gaat. Dat we elkaar niet alleen in de feestdagenperiode, maar gewoon het hele jaar, welgemeend het beste toewensen. Dat we van afgeraffelde traditie naar welgemeende gewoonte gaan!

2 gedachtes over “Over afgeraffelde tradities en welgemeende gewoonten

  1. Sylvia Haggenburg zegt:

    Heel herkenbaar, Anita. Daarom heb ik ook niet zoveel met kerst, omdat ik vind dat je het hele jaar door vertrouwen in het goede van de mensen zou moeten hebben en niet slechts een paar dagen per jaar. En die kerstkaarten..ik zit ook nog, afwegen, weer kaarten tekort en niet een zelfgemaakte dit jaar. Ook ik heb betere voornemens 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s