De melancholie voorbij

Half zes. De wekker gaat, manlief staat op voor de laatste werkdag van 2012. Ik zou me nog eens kunnen omdraaien, maar ik ben klaarwakker. Blijf wel nog in bed liggen en zet de radio aan. Ik lig op mijn zij, de kleine poes komt als altijd zacht miauwend op mijn heup zitten en nestelt zich even later luid spinnend met haar ogen dicht tussen mijn arm en buik.

Alhoewel ik van verandering en vernieuwing hou, ben ik ook dol op tradities. Een dag als vandaag valt onder die laatste. Ik blik al vooruit op de dag, met een prettige kriebel in mijn buik.

Mijn zoons zullen al vanaf het opstaan zeuren wanneer ze vuurwerk mogen afsteken. Formeel mag dat om 10 uur, ik probeer het voor de buurhonden te rekken tot half elf. Ik maak -volgens geheim familierecept- het oliebollenbeslag en zet daarna de verwarming hoog om het te laten rijzen. Ondertussen gaat de radio steeds een beetje harder.

De olie staat inmiddels op het vuur. Het keukenraam gaat op een kier, de kruitdampen maken zo hun entree. Dan breekt het moment van testen-of-de-olie-al-heet-genoeg-is aan. Voor ik het weet ben ik volop in actie. Vier bollen erin, bakken, draaien, bakken, scheppen, laten uitdruipen en dan in een mooie schaal. De eerste oliebollen verdwijnen in mijn mond en in die van de kinderen die voor heel even genoeg hebben van de rotjes. En ik zing inmiddels luidkeels mee met de top 150 van de top 2000.

Ik bel mijn vader, mijn oliebollenleermeester, ook zo’n mooie traditie. We pochen over de meeste en de mooiste, wensen elkaar een mooie Oudjaarsdag en zeggen: ‘Tot later!’ Ik zet schalen met oliebollen klaar voor de buren, voor J de politieman en voor vriendin A. Dan ga ik lekker douchen en trek schone kleren aan. Doe wat laatste boodschappen, ruim het huis op en verheug me op een rustige en gezellige Oudjaarsavond, met zijn vieren thuis. De melancholie van de decembermaand is bijna voorbij, op naar een fris en veelbelovend nieuw jaar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s