Waar de wereld mooier van wordt

Boosheid is een uiting van onvervuld verlangen

Sinds ik me bovenstaande waarheid bewust ben, kijk ik heel anders naar boze mensen. Vooral ook naar mijzelf, omdat ik degene ben van wie ik het meeste kan leren. Ik kan in niemand anders’ hoofd kijken, ik kan niemand anders’ wensen kennen als die niet worden geuit en ik kan niemand anders’ gedrag veranderen.

Leerzame kost dus, die boosheid van mijzelf. Ik heb me erbij neergelegd dat ik niet altijd kan achterhalen waar ie vandaan komt. Is ook niet altijd belangrijk. Het is wel belangrijk om voor mezelf te bepalen hoe ik met mijn eigen boosheid wil omgaan naarmate de tijd vordert.

Stel, ik reageer boos op iemand. Heel boos, buitensporig zelfs. De vraag is wat daarmee te doen. Voordat ik wist wat ik nu weet, vond ik nogal vaak dat ik gelijk had en dat die ander iets stoms had gedaan. Inmiddels weet ik dus dat het nét iets genuanceerder ligt.

Ik ben boos, omdat de ander niet deed of zei wat ik wilde. Niet aan mijn verlangen voldeed. Oeps. Ik was meestal vergeten om duidelijk te zijn in wat ik wilde, in aangeven wat míjn verlangen was.

Niet dat het me nu nooit meer gebeurt hoor. Tuurlijk wel. Soms is het lekker om even boos uit je slof te schieten. Maar dat van de die onvervulde en meestal ook onuitgesproken verlangens weten, maakt het iets makkelijker om (steeds sneller) terug te komen op mijn boosheid en zoiets als ‘sorry’ te zeggen. Om vervolgens uit te leggen wat mijn verlangen was (of is) en waarom ik boos werd.

En ik kan je vertellen, daarna wordt de wereld bijna als vanzelf mooier!

Een gedachte over “Waar de wereld mooier van wordt

 1. Cees Janssens zegt:

  Jij hebt het goed door Anita
  Erg herkenbaar
  Het leven heeft mij ook geleerd wat jij over boosheid zo treffend neerschrijft
  Bovendien als je boos wordt heb je twee maal werk
  Eenmaal om boos te worden en eenmaal om het weer goed te maken
  Fijne avond
  Groetjes
  Cees

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s