Jonathan Livingston Zeemeeuw

Na een aantal grijze sneeuwdagen was het vanmiddag fijn om me tamelijk plotseling te realiseren dat ik blauwe lucht en de zon zag. De wereld is dan toch letterlijk en figuurlijk lichter. Ik was buiten om de eendjes in onze buurt wat brood te brengen. Normaalgesproken, dat wil zeggen als er geen sneeuw ligt, ga ik er vanuit dat zij zichzelf prima kunnen redden, maar in weken zoals deze koop en snij ik met liefde wat goedkoop brood voor ze.

Voordat ik de eenden had gevonden, hoorde ik al meeuwen boven mijn hoofd cirkelen. Ook zij hadden blijkbaar honger. Ik nam me voor later ook nog een keer terug te komen voor hen. Op weg terug naar huis ving mijn netvlies een prachtig beeld. Een echt knalblauwe hemel, met daarin een enorme grijs-witte meeuw op zijn vlucht naar de dichtstbijzijnde lantaarnpaal. Daar bovenop streek hij neer. Hij deed me denken aan Jonathan Livingston Zeemeeuw.

Jonathan Livingston Zeemeeuw is de titel van een van de boeken die ik voor mijn opleiding tot loopbaanadviseur las. Het boek* gaat over een meeuw die zijn meeuwenleven te beperkt vindt. Jonathan Livingston streeft naar iets hogers -ook letterlijk-, door zo hoog, zo elegant en zo snel mogelijk te vliegen. De meeuwenkolonie stoot hem uit en hij moet het dan in zijn eentje zien te redden. Jonathan Livingston Zeemeeuw komt erachter dat verveling, angst en haat de redenen zijn dat een meeuwenleven zo kort is, en omdat hij dat alles niet kent, leidt hij een lang en gelukkig leven.

Jonathan Livingston Zeemeeuw staat voor de zoektocht naar de zin van het leven. De meeuw ontdekt dat er een ander leven mogelijk is, vreugdevoller en gelukkiger. Als hij sterft, ontdekt hij dat het leven niet ophoudt bij de dood. Ook blijkt dat hij in deze nieuwe omgeving als een bekende opgewacht wordt, hij leert nieuwe lessen, en tenslotte keert hij vrijwillig terug naar de oude wereld om zijn ervaringen te delen met de meeuwen, zodat zij ook kunnen ontdekken hoe ze vreugdevol en gelukkig kunnen worden.

* Met dank aan http://www.bol.com, waar ik een eenvoudige én prachtige samenvatting van het boek terugvond.

3 gedachtes over “Jonathan Livingston Zeemeeuw

 1. Cees Janssens zegt:

  Het is inderdaad een prachtig verhaal Anita
  Ik heb het boek ook gelezen en heb ook de CD van Neil Diamond waar hij ook over Jonathan Livingstone Seegirl zingt
  Ik heb het altijd prachtig gevonden
  Ben vandaag trouwens met een vriendin naar de zee geweest om de zee een hand te geven en daarmee heel de wereld te bereiken
  Dat deed ik ieder jaar in Januari voor mijn CVA
  Nu heeft een vriendin me geholpen dat ik dit mooi gebaar weer waar kon maken we zijn met de auto naar Hoek v Holland gereden
  De zon scheen het was stralend wit aan zee
  En de meeuwen vlogen hoog in de strak blauwe lucht
  Het leven kan mooi zijn
  Groetjes
  Cees

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s