Sneeuwklokjes- en lammetjesdag

Net zoals een goede verstaander begin augustus de herfst al in de lucht voelt hangen, is vandaag een dag waarop de lente al heel erg voelbaar is. Gezien het zonnetje, dat door mijn keukenraam scheen en daarmee mijn binnenwereld verwarmde, besloot ik mijn oude kleren aan te trekken om dode natuur uit mijn achtertuin te verwijderen.

Ik moet dat heel praktisch gezien in etappes doen. De groene kliko is net een kleine kinderhand en snel gevuld. Maar de etappes hebben ook nog een dieperliggende betekenis. In december 2011 lieten wij onze achtertuin opnieuw aanleggen. Omdat we van alle planten nieuwsgierig waren hoe ze er het hele jaar rond uit zouden zien, hebben we deze herfst en winter al het afgestorven materiaal laten staan of liggen. Vandaag is evenwel een symbolische dag om een begin te maken met het opruimen daarvan.

Vandaag, 2 februari, is namelijk Imbolc. Imbolc, ook wel Oimelc of Candlemas, is de tijd van het ontwaken van het land en de groeiende kracht van de Zon. Het is een van de vier belangrijke festivals van de voorchristelijke Keltische kalender die wel geassocieerd worden met de vruchtbaarheid van de aarde.

En als er iets is wat ik vandaag goed kon zien in mijn achtertuin, dan was het wel die vruchtbaarheid van de aarde. Want onder al die dode bladeren is al weer een hele nieuwe wereld aan het ontstaan. Wat een genot: de groene sliertjes van de blauwe druifjes en de krokusjes stonden al fier. Het stevige blad van de alliums, in de zomer lichtbruin, maar nu heel frisgroen. De bedjes vergeet-me-nietjes, ik zág ze bijna groeien.

Misschien komen er nog wel een paar echte winterdagen of zelfs -weken. Maar onze wereld draait door en er komt een dag, dat deze sneeuwklokjes- en lammetjesdag zijn beloften weer volledig heeft waargemaakt!

5 gedachtes over “Sneeuwklokjes- en lammetjesdag

 1. Pingback: Diadox
 2. Cees Janssens zegt:

  Ik ben het helemaal met je eens Anita! En ik heb gelijk weer wat bij geleerd over Imbolc. Zelfs de vogels in de natuur zijn al wat luidruchtiger en actiever. De lente komt er aan. En die paar slechte regen-/sneeuwdagen nemen we er gewoon bij als het nodig is. Dat was nieuw voor mij.
  Fijne avond en zondag!
  Groeten,
  Cees

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s