Van zweverig naar aards

Gisteren zag ik een interessant filmpje. Het ging over one-moment-meditation. Ik ken flink wat mensen die nu willen afhaken, omdat ze mediteren zweverig vinden. Juist jullie wil ik vragen nog even door te lezen (en heus niet omdat juist jullie het het hardst nodig hebben hoor ;-)).

One-moment-meditation is een filmpje dat in vijf minuten uitlegt hoe je leven een stuk relaxter kan worden. En geloof me: ‘been there, done that’. Ik heb jaren lang rust in lijf en leden gezocht en inmiddels ook gevonden, mede dankzij meditatie-oefeningen die heel wat langer duurden dan vijf minuten, laat staan één moment.

One-moment-meditation begint met een minuut tijd voor jezelf. Zorg dat je niet wordt gestoord. Stille plek, deur dicht, telefoon uit. Misschien even in de auto zitten :-). Zet een stopwatch. Doe nu je ogen dicht (belangrijk) en volg een minuut lang alleen je adem. En wees gerust, een minuut is lang genoeg om afgeleid te worden en dat gaat ook gebeuren. Maar steeds als dat gebeurt – en het is normaal dat het gebeurt- merk je het op en ga je met je aandacht weer naar je adem. Voor je het weet is de minuut voorbij en kun je weer hollen, rennen, vliegen, springen, stressen en al die andere dingen doen die ik niet meer wil en hoef! Je zult merken dat als je je ogen open doet, dat je je anders voelt.

Nu ga je oefenen.

Je gaat dit een keer per dag doen, of zoveel vaker als je zin hebt, eraan denkt of nodig denkt te hebben. Niet foetelen en vijf minuten achterelkaar doen. Dat helpt niet. Eerst op makkelijke momenten: in de file, op het toilet (!), in de rij voor de kassa. Als je dat eenmaal gewend bent kun je ook in onrustige, stresssige of bozige situaties met je aandacht naar je adem te gaan. En ervaren dat het lukt om op die momenten niet langer te ontploffen, te stomen of rook uit je oren te laten komen.

Naarmate je ervaring opdoet, kun je de minuut verkorten. Uiteindelijk tot één moment. En voor je het weet is élk moment een meditatiemoment en bevind jij je in die altijd-gedroomde-en-nu-dan-bereikte continue staat van kalmte!

Een gedachte over “Van zweverig naar aards

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s