Alaaf!

Ik sta op een plek met een prachtig uitzicht. Als ik naar het oosten kijk, zie ik het zuid-Limburgse heuvellandschap op de Trichterberg. Kijk ik naar het westen, dan zie ik in de verte de Pietersberg en rechts daarvan zie ik alle bekende Maastrichtse kerktorens. De luchten erboven zijn op zijn Limburgs gezegd: ‘manjefiek’! De zon begint al onder te gaan en kleurt de hemel zachtgeel en lichtblauw.

Het is een mooie dag om in Maastricht te zijn, deze eerste officiële Carnavalsdag van 2013. In Limburg begint Carnaval evenwel al op 11 november van het jaar ervoor en de échte liefhebber kan elke week van de vastenperiode nog wel ergens terecht voor een optocht. Omdat ik op familiebezoek en niet op Carnavalsvisite ben, heb ik de optocht in Maastricht alleen even op televisie gezien, maar hij deed me terugdenken aan een goede oude tijd.

Want Carnaval vieren, dat deed ik in mijn jeugd in Zuid-Limburg (sorry Brabanders onder mijn lezers, maar dit is de enige plek waar ik Carnaval begrijp ;-)). Echt iedereen gaat hier met Carnaval versierd over straat, de een nog mooier en uitbundiger dan de ander. En samen maken ze er, vooral ook op straat, één groot feest van. De binnenstad ligt vol confetti en snoep; en aan het einde van de dag is dat tapijt aangevuld met kapotgetrapte plastic bierglazen. De cafés puilen uit met mensen, die elkaar allemaal lijken te kennen en allemaal even veel plezier hebben. Ze dansen, hossen en zingen dat het een lieve lust is.

Op negentienjarige leeftijd verhuisde ik naar Nijmegen om te gaan studeren. Het Carnaval in Gelderland begrijp ik nog steeds niet. Meestal wat magertjes verkleed lopen mensen schuchter en ongemakkelijk naar feesttenten en cafés, waar de deur vervolgens goed dicht gaat. Want stel je voor dat de mensen op straat er iets van merken! Er is wel een optocht op zondag, maar ik verbaas me altijd over het contrast dat mij dan wordt voorgeschoteld: dansende en zingende mensen op de wagens en redelijk stil staande en gewoon geklede mensen op de stoep.

Ik heb al jaren geen Carnaval meer gevierd, maar ik kan het plezier dat ik jaren geleden op deze dagen had, met gemak terughalen. Misschien maak ik het inmiddels ook mooier dan het was, maar dat zie ik als een van de geneugten van het ouder worden. Alaaf!

PS Pap, tot straks 😉

Een gedachte over “Alaaf!

 1. Cees Janssens zegt:

  Het plezier spat uit je verhaaltje
  Als rasechte Brabander ben ik het toch helemaal met je eens
  Het carnaval vieren was hier vroeger nog wel leuk maar helaas zie je nu dat de bezoekers en carnavalvierders een steeds meer agressiever gedrag gaan aannemen door gebruik van drugs en drank
  Vanmiddag was het hier kinderoptocht dan zie je die kinderen nog puur carnaval vieren
  Morgen is de grote optocht op zich meestal wel leuk maar het carnavalvierders publiek minder dus
  Gelukkig zijn er ook nog wel echte carnavalvierders te zien maar die groep zie je jammer genoeg jaarlijks slinken althans hier in Breda toch
  Alaaf
  Cees

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s