Leven vanuit liefde

Vandaag mocht ik mijn werkweek beginnen met een persoonlijk en inspirerend gesprek. De afspraak die ik had was werkgerelateerd, maar er zijn van die mensen -je herkent het vast- met wie ik ‘klik’ en voor we het wisten waren we in gesprek over ‘het leven’. Overigens ook heel zinnig voor het werk, omdat de energie die eruit voortvloeit mij op vleugels door mijn werkdag laat gaan.

Goed, over het leven dus. Of specifieker gezegd, over de tegenpolen om te leven vanuit angst of te leven vanuit verlangen of liefde. Daar heb ik veel over geleerd de afgelopen maanden. Dat ik voorheen zoveel dingen achterwege liet of anders deed, omdat ik bang was. Omdat ik leefde vanuit angst. En dat die angst in de basis voortkwam uit het feit dat mijn verlangen zo groot was. Verlangen om iets te doen, of voortaan juist te laten. En vervolgens bang te zijn voor de reactie die ik dacht te zullen krijgen van andere mensen.

Angst en verlangen horen dus heel erg bij elkaar. De vraag is alleen wat je uitgangspunt is in het leven. Laat je je leiden door de angsten, dan gaan er veel dingen anders dan je zou hopen en willen. Gewoon, omdat er zoiets is als ‘self-fulfilling prophecy’ of zoiets als ‘wat je aandacht geeft, groeit’. Kortom, wat je denkt dat er gebeurt, gebeurt. Als je je niet bewust bent van het feit dat je vanuit angst leeft, blijven je vanuit een onbewuste vicieuze cirkel dingen overkomen. Juist die dingen waar je bang voor bent.

Laat je je leiden door je verlangen, dan gaan er nog steeds veel dingen mis, of anders dan je hoopt en wilt. Maar ondertussen leg je een zaadje, dat met wat licht en warmte, maar vooral aandacht -wat je aandacht geeft, groeit immers- in staat is om te ontkiemen. Van een piepklein groen puntje boven de grond, naar twee frisgroene blaadjes, tot een uiteindelijk prachtige en stevige boom bijvoorbeeld.

Met de inzichten die ik inmiddels heb opgedaan, ben ik druk aan het zaaien gegaan. Zo ook vanmorgen weer. Het ‘klik’moment (een zaadje) leidde tot een heel open, kwetsbaar en indrukwekkend gesprek (de boom) met een vrouw voor wie ik een diepe buiging maak.
Een buiging om hoe ze haar leven vormgeeft na alles wat ze heeft meegemaakt en nu nog steeds meemaakt. Om hoe ze ervoor gekozen heeft te leven vanuit liefde.

Een gedachte over “Leven vanuit liefde

 1. Cees Janssens zegt:

  Hallo Anita weer een mooi filosofisch verhaal
  Mijn CVA heeft me geleerd nergens (op de goede manier) bang voor te zijn omdat je leven in een split second verandert kan zijn
  Laat het leven maar komen en leef zoals het is
  Ben overigens wel nieuwsgierig waar het verhaal van die moedige vrouw over ging
  Misschien kun je daar eens een stukje over schrijven
  Van wijze lessen is. Tenslotte altijd te leren
  Groeten
  Cees

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s