Het werkdagparadijs

Hoe toepasselijk was de muziek in mijn oren toen ik vanmiddag stond te wachten op het fietspontje: ‘Hier aan de kust’ van Blöf. Toen ik mijn blikveld verruimde van werkdag naar bijna-lente-woensdag en de golfjes op de Rijn op mij liet inwerken als een hypnotiserende golfslag aan zee, was ik er al, aan die virtuele kust.

Het moment van het pontje betreden voelt als het betreden van een vakantie-oord, of als het aan boord gaan van een mini-cruiseschip. Deze vergelijking komt wellicht lachwekkend over, maar is vooral bedoeld als een manier om uit te leggen hoe anders ik me voel op dat pontje dan wanneer ik vaste grond onder mijn voeten heb.

Het pontje ziet er -vind ik- een beetje uit als een riksja. Warmgeel geschilderd, een afdakje voor ons passagiers, een warme stuurhut die beschutting geeft aan de bemanning en een vrolijk wapperend vlaggetje op de achtersteven. Aan boord een vriendelijke stuurman met zijn maatje, die de lege kopjes koffie na het aanleggen snel afwast in een emmer koud Rijnwater.

We varen af. Ik hoor het pontje ontroerend hard werken om zich door de tegengolven heen te slaan. Langzaam maar zeker glijden we van de kant, naar het midden van de Rijn. Eenden, ganzen, aalscholvers en andere vogels vliegen langs, over, weg of strijken net neer, op de stenen of het water.

Wat zo mooi is aan dat moment midden op de Rijn, is dat je niet anders kunt dan de stilte laten binnenkomen. Alle mensen op het pontje zitten letterlijk en figuurlijk in hetzelfde schuitje. Je hoeft, kunt en wilt even niet anders dan in het hier en nu zijn.

Aan de overkant komen de eerste nieuwe passagiers al aanfietsen. Ze wachten zonder haast, ook zij weten zich over te geven aan het moment. Het moment waarop ze aankomen in het werkdagparadijs.

Een gedachte over “Het werkdagparadijs

 1. Cees Janssens zegt:

  Hallo Anita
  Weer erg sfeervol geschreven
  Mooi dat woord werkdagparadijs
  Heb je nog een mail gestuurd met het verhaaltje van Nelleke Noordervliet
  Groeten
  Cees

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s