Heb jij wel eens een mier horen piepen?

Mijn dag begon met een verhaal over een eekhoorn en een mier. Zij maakten een oor om te kunnen horen hoe laat het was onder de grond. Zonder context verklaar je mij met deze inleiding waarschijnlijk voor gek. Toch paste het verhaal uitstekend bij datgene wat ik vandaag ging doen. Deelnemen aan een training om mijn luisterend vermogen te vergroten.

Het verhaal deed mij denken aan een kampeerervaring die ik opdeed toen ik een jaar of twintig was. Ik lag op een flinterdun matje in mijn tent, op een camping ergens in Zuid-Frankrijk. Ik lag daar zonder kussen, letterlijk en figuurlijk op één oor. Ik hoorde een heel zacht geluid, een soort gepiep.

De volgende morgen vertelde ik mijn reisgenoten over het gepiep. Mijn toehoorders lachten en staken de draak met mij. Toen we enkele dagen later de tent opbraken, zagen we allemaal kleine sleufjes onder het tentzeil. Het waren geultjes die door mieren waren gegraven, omdat we ons kampement precies op hun wandelpad hadden opgeslagen.

Ik hoefde geen gelijk, daar toen op vakantie. Gelijk over of ik nu mieren had horen piepen of niet. Waar ik behoefte aan had, was erkenning. Erkenning voor mijn verhaal. Alles wat ik nodig had was een luisterend oor; geen mond met adremme grappen ten koste van mijn opmerkzame verhaal. Een luisterend oor en een open hart.

Luisteren, écht luisteren, betekent voor mij iemand zien, zijn ‘zijn’ erkennen. De ander zijn verhaal kunnen laten doen zonder zelf de behoefte te hebben invulling te geven aan het gesprek en je eigen verhaal ertegenaan te gooien. Om nog maar niet te spreken van grappen maken.

Luisteren betekent het kunnen bieden van leegte. Leegte als ruimte voor de ander om zijn verhaal woorden te kunnen geven. Of juist stilte tussen zijn woorden te kunnen laten vallen. Ik vind het een eervolle taak om elkaar zo in het verhaal, of wellicht zelfs juist tussen de woorden van het verhaal, in de stilte, te ontmoeten en de ander te erkennen in wie hij is.

Een gedachte over “Heb jij wel eens een mier horen piepen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s