Doen wat je hart je ingeeft

Vroeger dacht ik dat mijn hart sneller gaat kloppen van de dingen die ik leuk vind om te doen. Inmiddels weet ik beter. De energie in mijn lijf gaat inderdaad stromen en brengt een soort blije spanning en een bruisende stroming in mijn lijf, maar mijn hart wordt juist rustiger. Komt soort van thuis, krijgt een prettige leegte, waardoor ruimte ontstaat.

Vroeger, als kind, was ik mij van dit soort dingen helemaal niet bewust. Ik deed gewoon wat ik leuk vond. Of dat nu met mijn poppen spelen was, of later het volledig opgaan in het paardrijden en alles wat daarmee samenhing.

Naarmate ik ouder werd, waren er steeds meer dingen die moesten. Dat ‘moeten’ kwam overigens heel erg uit mijzelf, ik was erg streng. Voor mijzelf én voor anderen. Daarmee verschoof de aandacht van hartzaken naar hoofdzaken. Mijn hart verdween langzaamaan uit beeld. Helaas verdween daarmee vaak ook de ruimte voor anderen.

Alleen maar dingen doen vanuit het hoofd, dat werkte op de lange(ere) termijn niet. Voor mij in elk geval niet. Het hart, het gevoel, was er wel, maar was ver weg gestopt. Het roerde zich en dat kon ik moeilijk plaatsen. Ik voelde het als onrust, als spanning.

Inmiddels is de weg naar mijn hart weer open. Dat maakt het laten stromen van energie, het doen uitgaan van mijn aandacht naar en het laten opengaan van mijn hart voor de dingen en de wezens die ik belangrijk vind. Dit heeft gemaakt dat ik weet, voel, dat luisteren naar je hart ontzettend belangrijk is. Als je niet kunt luisteren naar je eigen hart, kun je niet luisteren naar een ander. En volgens mij is dat het grootste goed dat ik een ander kan geven. Luisteren.

Luisteren naar mijn hart betekent dat ik soms dingen doe die andere mensen niet begrijpen of misschien zelfs tegenstaan. Toch doe ik ze. Omdat ze me blij maken. En omdat die dingen mij blij maken, ontstaat er ruimte in mijn hart. En die ruimte kan ik vervolgens vullen met het plezier, maar als dat nodig is ook met het verdriet van een ander. Van jou bijvoorbeeld. En ik hoop dat er op die manier ook ruimte in jouw hart ontstaat. Om te doen wat jouw hart je ingeeft en te luisteren naar de mensen om jou heen.

Een gedachte over “Doen wat je hart je ingeeft

 1. Cees Janssens zegt:

  Hallo Anita
  Een mooie analyse over het luisteren naar je hart
  Het mooiste geschenk dat je iemand kunt geven is inderdaad luisteren en dat gaat alleen maar als je ruimte creëert in je eigen hart
  Je hebt het weer treffend verwoord

  Groetjes

  Cees

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s