Autorijden op vleugels

Al sinds jong zijn mijn kinderen gewend aan autorijden. Toen ze heel klein waren, zaten ze voorin in de maxicosi. Iets later in een autostoeltje achterin. Ze gingen drie dagen per week met mij mee naar het werk. Daar was namelijk een kinderdagverblijf. Dat betekende voor mij dat ik wel files, maar geen filestress had: ik was altijd eerst bij het kinderdagverblijf.

Aan die autoervaringen heb ik goede survivaltechnieken en herinneringen overgehouden. Tot de basisschooltijd ben ik nooit, maar dan ook nooit ergens met mijn kinderen heen gegaan zonder eten, drinken of verschoning. Toen ze heel klein waren zorgde ik zelfs voor heet water in de auto, zodat ik desnoods in een file de fles kon geven.

Een tweede ‘survivaltechniek’ was, toen Grote Zoon inmiddels kon brabbelen, ervoor zorgen dat ik -als vrouw niet per se voor de hand liggend- alle automerken kende. Stonden we in de file, dan deden we het ‘Hoe heet die auto dan?’-spel. Grote Zoon wist dientengevolge bijna eerder alle auto’s te noemen bij naam, dan mama en papa te zeggen.

De derde survivaltechniek hanteren we nog steeds. Het is eigenlijk geen survivaltechniek meer, maar meer het teruggaan naar mooie herinneringen: muziek mee in de auto. ‘Begin de dag met een dansje’, tegenwoordig een populair meezingspelletje bij een Radio 3FM ochtendprogramma, is voor ons een gouwe ouwe. Naar Bert & Ernies boterham met pindakaas luisteren is legendarisch in onze auto: ‘Bert vindt het maar niks dat de regenboog al weg is als hij kijkt. ‘Waarom zeg je dan Zie je wel? Dan kan ik net zo goed zeggen: ‘Moet je kijken, Ernie. Zie je dat, die boterham met pindakaas? Je kijkt nu naar een boterham met pindakaas die weg is.’ Waarna Ernie de legendarische woorden spreekt: ‘Iets kan pas weg zijn, als het er eerst wel wás…’

Die twee cd’s draaien we eigenlijk niet meer. Maar er zijn ook blijvertjes gebleken. Een daarvan is ‘ouwelullen-cd’ The very best of the Eagles. Met ‘Life in the fast lane’ als laatste song van deze cd kan ik met twee pubers achterin inmiddels rekenen op gierende luchtgitaren achterin. En dan rijden we op de vleugels van de Eagles!

Een gedachte over “Autorijden op vleugels

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s