Bijzonder bankje in het Bunderbos

Ik zit op een bankje, gemaakt van een stevige houten biels met betonnen blokken eronder. ‘Geplaatst in 1994.’ Daarvoor stond er ook al een bankje, oud en gammel, eigenlijk al zolang ik mij kan herinneren. Wat ben ik al vaak op dit plekje geweest. En wat ga ik er graag naartoe.

In mijn jeugd ging ik graag wandelen in dit bos. Eindeloos ver en vaak, met ons ‘vuilnisbakje’ Blacky. Ik denk dat mijn liefde voor bos uit die tijd stamt. Dat ik gegrepen werd door de manier waarop het zonlicht door de boombladeren werd gefilterd; ik een beekje langs mijn voeten hoorde kabbelen. Geen tekenen van andere mensen hoorde of zag. Enkel vogels die zongen, ritselden, scharrelden of vlogen.

Dit bankje, waar ik op zit, staat op een bijzondere plek. Je moet ervoor willen wandelen, want met een auto of fiets kom je er niet. Het uitzicht is er magnifiek. Onder mij de boshelling, afhankelijk van het seizoen kaal, frisgroen, flink begroeid of afstervende. Maar altijd magisch mooi en stil. Vóór mij uit zie ik de straat, het huis waar ik opgegroeid ben, de route die ik naar mijn school liep, de weg naar het Julianakanaal, het oude dorp aan de Maas, in de verte Maastricht en nog verder weg de Belgische Kempen.

Ik zit niet alleen op het bankje. Vandaag niet omdat hij mee is, maar ook niet als ik geen wandelgezelschap heb. Ik voel haar altijd, in het bijzonder op dit plekje. Eigenlijk hebben zij mij hier gebracht door in dit dorp te gaan wonen en brachten wij haar hier precies een jaar geleden, op Eerste Paasdag. En vandaag strooien we er wat rozenblaadjes uit.

Alles is anders. Het plekje, het bankje, de Paasdagen, andere feestdagen en gewone dagen. Soms blik ik terug en vaak kijk ik vooruit. Dan helpt het te weten dat dit plekje voor mij nooit zal veranderen: het was bijzonder, het is bijzonder en het zal voor altijd bijzonder blijven.

3 gedachtes over “Bijzonder bankje in het Bunderbos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s