Welkom Roefke

Ze ligt op de stalvloer, op een dikke laag stro, als ik haar voor het eerst zie. Haar moeder staat beschermend naast haar. De dierenarts heeft gezegd dat het belangrijk is dat ze zoveel mogelijk staat, zodat ze kan drinken en groot en sterk zal worden. Ik geniet sprakeloos van dit nieuwe leven.

Als ze even later wankel op haar lange benen staat, draait haar moeder om haar heen. Ze gaat op zoek naar de warme melk. Vindt deze niet vanzelfsprekend, snuffelt eerst wat tussen de voorbenen van haar moeder. Even later is ze verdwenen achter haar moeders grote warme lijf. Het enige wat wij zien zijn die lange benen en even later haar natte neus, dichtbij de melk. Wij slaken kreetjes van verrukking.

Moeder doet waar moeders voor gemaakt zijn. Ze beschermt, ze zorgt, ze voedt, ze houdt warm. Het is echt prachtig om te zien. Moeder is alert op alles wat ze hoort en ziet: ‘Kom niet aan mijn kind!’ Het kind zal, net als haar grote broer die in de buitenbak staat te hinniken, uitgroeien tot een prachtig glanzend zwart wezen. Met een trots hoofd, wapperende manen en een gracieus lijf. En ze wordt zonder twijfel net zo lief als haar moeder.

Vandaag is de lente begonnen. Ergens middenin de nacht, midden op de Veluwe zag een lief klein wezentje het levenslicht. Haar naam is Roefke en ze is geboren om uit te groeien tot een beeldschone Friese merrie.

2 gedachtes over “Welkom Roefke

 1. Cees Janssens zegt:

  Hallo Anita

  Wat prachtig het verhaal over Roefke en wat een leuke naam
  Proficiat daarmee

  Mooi te lezen dat moeders doen wat ze moeten doen

  Alles wat leven voortbrengt is vrouwelijk

  Moeder aarde, Moeder natuur, Moeder Teresa, Moeder

  Respect voor alle moeders

  Ik hoop dat je er een paar leuke foto’s van kan mailen

  Fijne dag

  Groetjes
  Cees

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s