Duizend kraanvogels voor een lang leven*

Als ik vanavond naar huis fiets, zie ik een takje met een kraai vliegen. Ik bedoel, ik zie een kraai met een grote tak in zijn snavel vliegen, op weg naar de kruinen van de bomen waarin zijn kolonie woont. Wij hebben ons de afgelopen weken wellicht voor de gek laten houden wat betreft de lente, en of hij wel of niet zou komen. Maar de kraaien niet. Zij zagen de dagen langer worden en luisterden naar de stem van hun hart.

De stem van hun hart werd hen ingegeven door eeuwen ervaring van al hun voorouders. Zij zijn niet verleerd om te luisteren naar die stem. Zij niet, wij wel. Of laat ik voor mijzelf spreken, ik wel. Pas sinds vrij recent weet ik, voel ik dat mijn hart soms een andere stem heeft dan mijn hoofd en pas sinds nog recenter voel ik dat ik naar díe stem van mijn hart wil luisteren.

De stem van mijn hart zei mij dat vandaag een bijzondere dag zou worden. Een dag vol inspiratie en bijzondere verhalen. Ik volgde mijn intuïtie, meldde mij aan en werd uitgenodigd voor TEDxNijmegen. Een dag over leven en gezondheid(zorg), van 0 tot 110 jaar. Met een kraanvogel als symbool voor deze dag, omdat hij staat voor een lang leven vol geluk en gezondheid.

Ik weet het, je hoort wat je wilt horen en je ziet wat je wilt zien. Maar voor mij kwam een aantal onderwerpen keer op keer terug deze dag. Ongetwijfeld niet toevallig, omdat ze mij iets willen vertellen. Of omdat ze willen dat ik over ze vertel. Door ze hier te noemen, sla ik twee vliegen in één klap. Ik laat zien welke kwartjes bij mij gevallen zijn en misschien herken jij ze ook.

Gezonde mensen en zeker ook zieke mensen, willen meepraten en -denken als het over hun gezondheid gaat. En zélf een vorm van regie over hun leven en gezondheid hebben. Hierbij helpt het als we met elkaar delen waar we tegenaan lopen in het leven, omdat we samen zoveel meer weten dat het levens kan redden. Als we ons kwetsbaar durven opstellen. Als we naar elkaar willen luisteren, omdat contact begint met enkel luisteren. Als we fouten durven en mogen zien als mogelijkheden om te leren. Als we onze zwakheden, handicaps weten om te zetten in onze kracht. Als we blijven spelen tot het eind van ons leven. Het helpt als we elkaar in dit alles helpen!

TEDx heeft als slogan: ideas worth spreading. TEDxNijmegen maakte daar vandaag van: ideas worth doing. Mijn hart zegt me al die bovenstaande dingen te (blijven) doen, dus: Count me in!

* Als iemand, volgens een Japanse traditie, 1000 origami-kraanvogels vouwt zal zijn wens tot gezondheid in vervulling gaan. Sinds de dood van Sadako Sasaki, slachtoffer van de atoombom op Hiroshima, geldt dit ook voor een wens tot vrede (bron: Wikipedia).

5 gedachtes over “Duizend kraanvogels voor een lang leven*

 1. Cees Janssens zegt:

  Hallo Anita
  Wat een prachtig verhaaltje weer.
  Een verhaaltje dat weer echt bij me binnen komt om zich daar te nestelen
  Als jij schrijft: je hoort wat je wil horen en je ziet wat je wilt zien, vergeet dan niet dat dit ons nu net uniek maakt en dat daar de kracht ligt als we die inderdaad samen zouden bundelen. Mij heb je als het hier over gaat.
  Als je een mens ontmoet, ontmoet je iemand in al zijn of haar uniekheid met al zijn/haar sterkte en zwakte en valt er door te luisteren alleen maar te leren en te delen
  Dat is inderdaad wat wij mensen gewoon te weinig doen of vrijwel afgeleerd hebben.
  Het is zo mooi een mens te ontmoeten die zich kwetsbaar op durft te stellen
  Gisteren heb ik het nog mogen ervaren
  Ik had een stukje geschreven over twee jonge ondernemers in tijd van crisis voor de binnenstadskrant
  Die jongens (25 en 27 jaar) ware zeer tevreden over het stukje en als dan een van de twee zegt; ik heb er gewoon om moeten huilen zo mooi je het beschreven had dan voel je liefde en ontmoet je een echte mens.
  Jij ook weer bedankt voor dit mooie stukje

  Groetjes
  Cees

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s