Spiegelpaleis

Van mijn medemensen en ook van mijn kinderen en lief weet ik dat ik ze kan zien als spiegels. Ze laten mij het gedrag zien dat ik zelf aan hen laat zien. Als ik iets anders van een ander verwacht, zal ik dat dus zelf eerst moeten (willen) laten zien. Dit bewustzijn heb ik al een tijdje en toch is het met regelmaat moeilijk om ernaar te leven.

Volgens mij kunnen dieren ook als spiegel fungeren. Om die reden worden paarden vaak ingezet als coach. Mensen die niet gewend zijn om met paarden om te gaan, kunnen onder begeleiding van een paardencoach ontzettend veel van een paard over zichzelf leren. Een paard kan namelijk niet anders dan aan de buitenkant laten zien wat hij aan de binnenkant voelt. En aan de binnenkant voelt hij haarfijn aan hoe zeker, verdrietig, boos of blij zijn mensenbegeleider is.

Nu heb ik inmiddels al jarenlang ervaring met paarden en meestal is het zo, dat als ik stress, boosheid of verdriet voel, deze snel overgaat als ik bij ‘mijn’ paard ben. Soms gaat het niet over en dan doe ik rustig aan met haar. Ga dan bijvoorbeeld niet door met de les, maar stap af, laat haar wat rollen en verwen haar daarna extra. Zij hoeft niet te ‘lijden’ onder mijn pijn, doordat ik mij bijvoorbeeld zou afreageren op haar. Ik vraag me dus wel eens af hoeveel ik van haar te leren heb.

Vandaag zat ik prima in mijn vel. Was vanmorgen naar de chiropractor geweest, die de stress en drukte van de afgelopen weken losmaakte in mijn gewrichten en spieren. Ik ging met een goed gevoel bij hem weg en had een prima werkdag. Was wel moe toen ik naar huis ging, maar ook relaxt. Eigenlijk was ik zelfs zo moe, dat ik voor het eerst niet eens echt veel zin had in mijn paardrijles. Maar ik ging wel.

Ik kwam de stalgang binnen waar mijn paard staat. Voor het eerst sinds ik op haar rij, nu een jaar, hinnikte ze toen ze me zag binnenkomen. Mijn hart maakte een sprongetje. Tijdens de les voelde het alsof we vleugels hadden. Alles ging goed en lukte, we zaten samen in een flow. De instructrice liet weten dat ze goed ‘los’ (in de spieren) was en dat ze haar achterwerk prima onder haar lijf bracht, iets wat me normaal best moeite kost en vaak ook niet lukt.

Op de weg terug naar huis, viel het kwartje. De merrie had, net zoals altijd, gefungeerd als mijn spiegel. Misschien was het vandaag wel voor het eerst dat mijn lijf zo ‘los’ was, dat zij het ook kon zijn. Ik kan dus echt nog steeds van haar leren. Zij laat me, zo realiseer ik mij nu, al een jaar lang zien, dat er nog het een en ander aan mijzelf te werken valt ;-).

2 gedachtes over “Spiegelpaleis

 1. Cees Janssens zegt:

  Hoi Anita
  Mooi verhaal hoe je beschrijft hoe dieren (in dit geval je paard) op je gevoel en gedrag reageren
  Het zal je zeker niet onbekend zijn dat dit gedrag ook bij veel andere dieren te vinden is
  Ik zou hier verschillende voorbeelden over aan kunnen halen
  Een er van wil ik je graag noemen.
  Mijn dochter heeft n.l. twee lieve hondjes waarvan er een als ze op visite komen altijd bij me blijft omdat hij feilloos aanvoelt dat ik door omstandigheden niet meer zo met hem kan spelen als toen hij nog een pup was. Hij komt dan naar me toe en ik neem hem op mijn schoot waar hij heel de tijd dat ze op visite zijn niet meer af komt
  Soms als ik hem niet op mijn schoot neem komt hij bij mijn voeten liggen en blijft daar tot hij weer naar huis gaat
  Je voelt dat dat beestje begrijpt wat er met me aan de hand is.Onroerend hoe hij dan toch zijn vriendschap blijft geven.
  Van dieren valt heel veel te leren, zelfs in de natuur begin ik te merken op mijn dagelijkse wandelingen dat er toch een bepaald contact ontstaat tussen de dieren die je onderweg tegen komt. Ze worden minder schuw en zijn wat gemakkelijker benaderbaar.
  Daarom kan ik je gevoel in je verhaal goed begrijpen

  Fijne dag

  Groeten

  Cees

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s