Als het bed van de prinses op de erwt

Alhoewel de Engelse titel wellicht iets anders suggereert, hebben we een authentiek foto- en receptenboek met Italiaanse tuinfeesten en bijbehorende maaltijden: Valentina’s Italian Family Feasts. Helaas is het voor die tuinlunches en vooral -diners nog te vroeg. Om toch in Italiaanse sferen te blijven wordt het vandaag Lasagna di Mama.

Na de eerste voetbalwedstrijd -helaas nipt verloren door het team van Kleine Zoon- zet ik de zwarte pan met dikke bodem vast op het vuur van een van de zes gaspitten. Ik bak het rulle gehakt bruin, terwijl ik snel de wortels, de uien en bleekselderij schoonmaak en met de keukenmachine in kleine stukjes hak. Dan kunnen ze bij het gehakt in de pan. Even roeren en flink heet laten worden en al snel komen de eerste prettige kookluchten mijn neus binnen. Ik pureer de tomaten-in-blik en voeg ze, samen met de tomatenpuree, toe aan het mengsel op het vuur.

Ik maak een lekkere fles wijn open en schenk er een glas uit. Nog niet om op te drinken, maar om in de pan toe te doen. Tot slot twee groentenbouillontabletjes. Ik zet de pan op een warmteverdeler op het laagste vuurtje dat mogelijk is. Doe de deksel erop en vertrek. De lasagnasaus zal een voetbalwedstrijd lang zachtjes pruttelen en indikken.

Aan het einde van de middag, de wedstrijd van Grote Zoon is gewonnen, met twee doelpunten van onze oudstgeborene, gaat het dak, o nee, de deksel er vanaf. Even later kan het vuur uit. De oven verwarm ik voor. Ik maak de romige bechamelsaus en zet een flinke portie geraspte kaas klaar. De grote witte ovenschaal vul ik als een bed voor de prinses op de erwt met veel laagjes: lasagnabladen, het vlees- en groentemengsel, de bechamelsaus en de kaas. Nog een keer. En nog een keer. Ik eindig met een extra laag bechamelsaus en kaas.

Nu staat mijn maaltje een half uur in de oven. Mijn maag rammelt al en verheugt zich op een lekkere Italiaanse maaltijd, met uiteraard een glas rode wijn. En straks roepen we in stijl: Buen appetito!

Een gedachte over “Als het bed van de prinses op de erwt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s