Zondagochtendhumeur

Zondagochtend, zes uur. Ik word wakker van de poes die miauwt dat ze graag naar buiten wil. Ik kijk naar buiten, zie tussen de huizen van mijn achterburen een strakblauwe hemel en dikke mistwolken over de weilanden hangen. Niet veel later loop ik buiten in mijn hardloopkleding.

Niet dat ik ga hardlopen. Maar ik schiet ze makkelijk aan, ze lopen lekker en ze doen me denken aan de tijd dat ik drie keer per week voor dag en dauw wel ging rennen. Goed voor mijn hartconditie, maar iets minder voor de gewrichten. Ik loop de zon tegemoet, zie daardoor bijna niets, maar voel de warmte des te beter en luister naar de stilte. Ik zie iets zwartwits achter een struik lopen.

Als ik dichterbij ben, zie ik dat het een koe is, die met een hele kudde sinds gisteravond in de wei staat. Ze kijkt, net zoals alle anderen, net zo verwonderd naar mij als ik naar hen. Het is een oer-Hollands gezicht; bedauwd gras, de gevlekte melkfabriekjes, de resterende mistflarden en de heldere lucht.

In de hoogte hoor ik een heel zomers geluid: een vliegtuig. Hij laat een helwitte strepenwolk achter. Ik stel me zo voor dat ie naar een ver en warm oord vliegt, naar een mediterrane stad of nog verder, naar een wit strand vol wuivende palmbomen. Toch loop ik prima hier.

Ik hoor een pauw en moet stilletjes lachen. Ik volg namelijk een digitale cursus vogelgeluiden. Dat werkt beter dan een beschrijving van vogelgeluiden, want ik hoor nooit wat ik lees. Ik hoor een pauw namelijk altijd ‘Milou’ roepen. Überhaupt nog nooit ergens gelezen :-)!

Ik loop over het hondenpaadje langs de eendenvijver. In het spiegelgladde water zie ik weer een vliegtuig vliegen. In de lucht weet ik hem wonderlijk genoeg niet te ontwaren. Er komen mij vier hondenbaasjes tegemoet lopen. Filelopen op zondagochtend, bijzonder. Na het vriendelijke goedendag zeggen, sluit ik me even af voor de buitenwereld. Ik luister naar mijn binnenwereld, laat mijn gedachtenspinsels los en tel mijn ademhaling, die diep en rustig is.

Ik stap goedgehumeurd mijn huis weer binnen en ruik croissantjes en koffie. Zo wil ik elke dag wel beginnen.

Een gedachte over “Zondagochtendhumeur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s