Dag Koninginnedag!

Noem mij een Watje, met de hoofdletter W van Willem-Alexander. Maar ik ben blij dat ik vandaag live op de Nederlandse televisie heb kunnen kijken naar de abdicatie van Beatrix en de inhuldiging van Willem-Alexander. Dat ik dit jaar niet op 30 april op vakantie ben, zoals de afgelopen vijf jaar. Niet omdat ik een monarchist in hart en nieren ben. Maar wel omdat ik het een geweldige warme-mensen-dag vond.

Ik lette vandaag, naast uiteráárd op de jurken en kapsels van Máxima, vooral op de kleine en grote menselijke gebaren. En ja, ze ontroerden me stuk voor stuk, tot vochtige ogen en een brok in mijn keel toe. Het gejuich dat opsteeg van de Dam toen Beatrix haar toespraak begon en even later haar handtekening zette. Hoe ze moederlijk lief naar Willem-Alexander keek en zijn hand even vastpakte. Hoe ze ontroerd was op het balkon en later in de Nieuwe Kerk ontspannen en later tot tranen geroerd was.

Dat Willem-Alexander in het begin niet zo goed wist wat ie met zijn handen moest doen. Dat ie zich toch een klein beetje versprak op het balkon. Dat ie hoorbaar emotioneel was in de Kerk toen hij het over zijn moeder in moeilijke tijden had. Hoe hij de hand van Máxima heel stevig vasthield toen ze onder de Passarelle liepen. Hoe hij -naar mijn bescheiden mening- een bindende, heldere en warme toespraak voor zijn inhuldiging hield. Hoe hij ontspannen de avond doorbracht met mensen die het feest met hem wilden vieren.

Ik vond het een prachtige dag, een dag vol verandering. In grote en kleine gebaren merkbaar, voelbaar. Met een nieuwe koning, die zijn eigenheid liet zien en hopelijk nog veel meer gaat laten zien. Omdat we allemaal, ook hij, onszelf mogen zijn.

4 gedachtes over “Dag Koninginnedag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s