Body, mind, soul en spirit

Sinds ik met grote regelmaat boeken over spiritualiteit lees, raak ik meer en meer ‘gepuzzeld’ over wie en wat ik nou eigenlijk ben ;-). Wellicht vermakelijk en leerzaam voor jou om deelgenoot te worden van mijn nieuwe kennis. Nog leuker vind ik het om van jou terug te horen hoe jij naar jou kijkt!

Uit alles wat ik ben tegengekomen, heb ik de volgende ‘waarheid’ voor mijzelf vastgesteld. Ik gebruik vier Engelse woorden, omdat gek genoeg in het Engels vier termen worden gebruikt, waar ik in het Nederlands maar drie woorden tegenkom: lichaam, geest en ziel. Doet me denken aan Eskimo’s, die veel meer woorden voor sneeuw hebben dan wij. Bij mij komt de vraag dan op: Wat is er in de Engelstalige landen méér op het gebied van lichaam, geest en ziel dan bij ons?

Het lichaam, de ‘body’, is lekker concreet: het vlezige ding waarin ik doe wat ik doe. Ik word erin wakker, was het lekker schoon onder de douche, vul het met lekker eten en het is mijn voertuig voor en naar allerhande activiteiten. Tegelijkertijd is het natuurlijk een waanzinnig complex geheel van cellen, die vanaf hun ontstaan weten waarvoor ze zijn bedoeld en zich meestal keurig aan hun opdracht houden, mijn leven lang. Ik vind mijn lichaam als ik het zo beschouw heel erg bijzonder :-)!

‘Spirit’ is vormloze, onsterfelijke en intelligente energie, die in ieder geval opgesplitst is in alle levende wezens: mensen, dieren, planten en zelfs mineralen. Het verschil tussen mensen en de andere levensvormen is het individuele bewustzijn. Dieren en planten hebben wel een collectief bewustzijn, dat bijvoorbeeld tot uiting komt als je een zwerm vogels tegelijkertijd dezelfde kant op ziet vliegen. Het spirituele bewustzijn bepaalt de mate van individualiteit; hoe groter, hoe individueler.

De ‘soul’ is dat deel van de ‘spirit’ dat onderdeel wordt van een fysiek lichaam. Dit deel van de spirit ondergaat spirituele ontwikkeling op aarde.

De ‘mind’ is het centrum van de ‘soul’ en het hart van het spirituele lichaam. Je kunt de ‘mind’ voorstellen als een perfect ronde bal die zich naast het fysieke hart zou bevinden. De ‘mind’ beheerst mijn wil, emoties, intelligentie en logica. Het zou zich heen en weer bewegen tussen mijn maag en mijn hersenen en zou mij verbinden met andere ‘souls’ en daarmee mijn onderbewustzijn vormen.

Wat er waar van is weet ik niet, ik kan niets bewijzen. Maar aangezien ik een gevoelsmens ben en bovenstaande wel goed voelt, vind ik het wel een mooie en begrijpelijke theorie, die mij in verbinding stelt met al het zichtbare, maar vooral ook met al het onzichtbare om mij heen.

5 gedachtes over “Body, mind, soul en spirit

  • AFG zegt:

   Wat grappig dat jij hier nu op reageert. Ik moest er deze week vaak aan denken, omdat het onderwerp me heel erg bezighoudt. Wie weet volgt er snel een nieuw blog over dit onderwerp!

 1. Cees Janssens zegt:

  Hoi Anita

  Een mooi en leerzaam verhaal dat ik even op me in moet laten werken en er over nadenken om je een reactie te geven

  Maar de reactie komt deze week naar je toe

  Groetjes

  Cees

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s