Van stekeligheden naar zachte kracht

Recent moest ik bij ontmoetingen met twee dierbare mensenkinderen denken aan een egeltje. Een egel is, naast symbool voor verjonging en lente, ook symbolisch voor onschuld en zelfverdediging. En juist die laatste symboliek kwam in mij naar boven met deze mensenkinderen.

De egel beschermt zichzelf wanneer er gevaar dreigt door zich razendsnel op te rollen tot een ongenaakbaar bolletje stekels. Bijna niets of niemand kan hem dan raken. Er is bij dit overlevingsmechanisme volgens mij ook een ‘maar’. Door zich zo snel op te rollen en ook zijn donkere kraaloogjes te verstoppen, ziet hij soms pas veel later dat het gevaar al lang weer vertrokken is. Of dat er helemaal geen gevaar bleek te zijn.

En daarom moest ik aan dat egeltje denken toen ik de mensenkinderen-ontmoetingen had. Omdat we, zonder uitzondering, overlevingsmechanismen creëren, die ons helpen te overleven als we jong zijn maar die ons, als we groter worden of groot zijn, in de weg kunnen zitten.

De stekels krijgen dan een averechts effect. Ze verworden van een overlevingsmechanisme een muur, waarmee die mensenkinderen zichzelf té veel beschermen. Ik zie dat, herken dat; het gold tot recent ook voor mij. Ook ik bouwde een muur om mij heen, waardoor andere mensen minder inkijk en inzicht in mijn leven kregen, in mijn kwetsbaarheden en daarmee ook in mijn kracht.

Bovendien kreeg ik last van mijn eigen stekels en ging op onderzoek uit. Wat was dat gevaar dan en bestond het eigenlijk (nog) wel? Het resultaat van mijn zelfonderzoek laat zich raden. Ik luisterde naar mijn eigen verhaal, begreep het steeds beter en langzaam maar zeker lieten de stekels zich glad strijken. Het is inmiddels een zachte vacht geworden. Mijn egeltje is daarmee de zachtaardige (mensenkinderen)vriend geworden waar ie ook symbool voor schijnt te staan. En dat is wat ik die twee andere mensenkinderen (en eigenlijk iedereen) ook gun!

2 gedachtes over “Van stekeligheden naar zachte kracht

 1. Cees Janssens zegt:

  Hoi Anita

  Ook deze keer sta ik weer verbaasd van je denkvermogen en interpretatie en associaties van dingen die de natuur je laten zien en dat je ze ook toepast.

  Weer een leerzame les.

  Fijne dag,

  Cees

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s