Levensles aan de overkant van de straat

Nee, ze waren niet eng. Sterker nog, ze waren allesbehalve eng. Ik voelde me welkom vanaf het moment dat de voordeur openging. ‘Kom binnen!’ Dat waren de woorden die ik hoorde van de mij tot dan toe onbekende overbuurman.

Achteraf weet ik precies wat ik wél eng vond. De confrontatie met mijn eigen gevoelens. Heb ik het wel juist ingeschat en hoe red ik mij eruit als blijkt dat er helemaal niets ernstigs aan de hand is? En ik maar zeggen dat ik een hekel heb aan mensen met ego’s. En bovenal, hoe zal ik het vinden om oog in oog te staan met iemand die ik niet ken, maar die misschien wel heel erg ziek is. Zo ziek, dat ze helemaal niet op mij zit te wachten. Kan ik zo’n afwijzing wel aan? ‘Nee, ik kom alleen even een bloemetje afgeven. Binnenkomen vind ik te moeilijk.’

Op de achtergrond hoor ik mijn zieke overbuurvrouw. Zij laat weten dat ik hartelijk welkom ben. Ik begrijp dat ik de confrontatie met mijn tranen, met mijn emoties moet aangaan. Dat ik haar mijn tranen moet laten zien. Wat zij heeft is veel erger!

In een mum van tijd sta ik binnen. Aan haar hoog-/laagbed. Met haar hand in mijn hand. Zij vertellend dat ze het zo fijn vind dat ik er ben. En ik blij dat ze me ‘gedwongen’ heeft binnen te komen. Ik huil als ik zeg dat ik vooral het bed zo confronterend vind.

Ik ga zitten en zij vertelt. Over de al heel lange tijd die ze ziek is. En dat het behandelen nu voorbij is. En dat ze een hoop hulp krijgt, maar soms ook, juist nu, het contact in onze zo-op-zich-zelf-buurt mist. Ik laat ons telefoonnummer achter en druk beiden op het hart ons te bellen, ongeacht de klein- of grootheid van de vraag.

Ik loop opgelucht naar huis. Niet omdat ik wegloop van mijn overbuurhuis, maar omdat ik ‘het’ ben aangegaan. Omdat vandaag een bewijs is dat we vooral bang zijn, ik in ieder geval, voor onze eigen pijn. Onder ogen zien dat ik iets moeilijk vind en mijn gevoelens daarbij te tonen. Ik heb een levensles geleerd vandaag.

6 gedachtes over “Levensles aan de overkant van de straat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s