Madiba’s hoop

Met een vijfdaagse werkweek gebeurt het nog al eens dat mijn huishouden op zondagochtend pas aan de beurt is. Zo ook vanmorgen. Ik had net Grote en Kleine Zoon aan het werk gezet om de toiletten schoon te maken. Ik wil ze immers opvoeden tot handige jongens die nergens hun hand voor omdraaien, en de zomervakantie is een prima moment om daarmee te beginnen.

De rest van de badkamer was aan de beurt. Het raam stond open, de handdoeken lagen in de was en het water klaterde. De akoestiek was helder en sinds ik over een iPad beschik, kan ik met wifi in alle ruimten van ons huis naar de radio luisteren. Op zondagochtend is Schiffers.fm favoriet.

Ineens hoorde ik een bekende stem. Kippenvel liep in een mum van tijd over mijn armen en langs mijn ruggengraat. De stem, Engelstalig met een Zuid-Afrikaans accent, verhaalde over zijn ideaal: een land waarin alle mensen in harmonie zouden samenleven en allen gelijke rechten zouden hebben. Even dacht ik: ‘Het zal toch niet waar zijn, dat hij dood is!’

During my lifetime I have dedicated myself to the struggle of the African people. I have fought against white domination, and I have fought against black domination. I have cherished the ideal of a democratic and free society in which all persons live together in harmony and with equal opportunities. It is an ideal which I hope to live for and to achieve. But, if needs be, it is an ideal for which I am prepared to die.

Het was de stem van Nelson Mandela, gemonteerd aan het begin van een liedje van, naar ik later begreep, Sipho Mabuse. Een lied waaruit, zoals uit zoveel Afrikaanse liederen, zoveel kracht en positiviteit en daarmee vrolijkheid klonk. Ik liet het sop en het schoonmaakdoekje even voor wat ze waren en stond stil bij de bijzondere man waar het lied over gaat.

Zelden knippen wij foto’s uit de krant om te bewaren. Maar die van Nelson Mandela toen hij was vrijgelaten uit de gevangenis in 1990 hebben we bewaard, in een geschiedenisboek onderin onze boekenkast. Omdat het een ongelooflijk bijzonder moment was.

Hij is veel in het nieuws vanwege zijn gezondheid en ik vrees de dag dat het bericht van zijn overlijden komt. Tegelijkertijd ben ik er zeker van dat zijn boodschap ook na zijn dood zal blijven doorklinken. Een boodschap van hoop op een betere wereld.

Een gedachte over “Madiba’s hoop

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s