Oude schoenen, nieuwe herinneringen

Zoals op alle dagen hier liep ik vanmorgen rond kwart over acht terug van de bakker naar mijn appartement. Mooi vind ik het, hoe het werkt in mijn brein. Dat ik rustig loop te banjeren langs een Catalaans straatje en dat er dan iets heel kleins is dat herinneringen terugbrengt.

Al weer meer dan twintig jaar geleden studeerde ik een half jaar Spaans en Economie in Barcelona. Dat was een bijzondere levenservaring. Voor het eerst alleen écht weg van huis en van mijn lief. Ik woonde destijds met drie andere Nederlandse meiden aan een heel Spaans pleintje in een buitenwijk van Barcelona, in de buurt van de universiteit en het fameuze Nou Camp.

Toen ik vanmorgen met mijn ‘croissants, ensaimadas en xuxos’ naar huis liep, bracht het samenspel van omgeving, sfeer en tijdstip mij weer terug naar die tijd in Barcelona. Hoe we op de Plaza Española ons huis uitstapte en in de ochtendspits terecht kwamen. Snelle zakenmannen, lieve en ondeugende schoolkinderen, bemoederende moeders, op boodschappenpad gaande huisvrouwen, medestudenten, we kwamen vanalles tegen op weg naar college.

In mijn herinnering scheen de zon, net zoals vandaag. Hoorde ik stemmen en geluiden, net als vandaag. Was de lichtval net als vandaag. Ik liep, met al mijn herinneringen door mijn hoofd dwarrelend, glimlachend verder. Het leven is goed. Tot het moment dat ik iets voel ‘fliebelen’ aan mijn rechtervoet. Ik zie dat er wéér een bandje van mijn rechtervakantieschoen kapot is.

Deze keer weet ik dat er geen ontkomen aan is. De schoenen -elegant, open en zeer prettig lopend- zijn nu echt op hun eind gekomen. Ik zal afscheid van ze moeten nemen. Er is één troost: ze komen in die mooie bak vol herinneringen. Net zoals de ochtendspits in Barcelona en het kuieren naar de bakker aan de Catalaanse kust, zullen ze een plekje krijgen die in mijn hoofd het etiketje ‘Viva España’ heeft.

2 gedachtes over “Oude schoenen, nieuwe herinneringen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s