Diamanten van water

Na het onweer in de verte gisteravond, is de zee vanmorgen muisstil en spiegelglad. Aan de hemel hangt een dun laag witte watten. Lieve wolken, die zoals ik later in mijn boek lees, voortgestuwd door engelenvleugeltjes. De zon heeft zich erachter verscholen. Het resultaat is een leeg strand.

Op het moment van de eerste zonnestraal lig ik al geruime tijd op mijn handdoek. Ik heb mijn ogen dicht en luister naar de stilte. Zwijgen is zilver, luisteren is goud. Het lijkt alsof de watten niet alleen in de lucht hangen, maar alsof ze ook als een dun laagje het strand sieren. Elk geluid is gedempt. Ik registreer ze, een voor een. Een jonge mus, een lief meisje, de zachte branding.

De geluiden worden talrijker, maar blijven verstopt. Zolang ik mijn ogen dichthoud, blijft de betovering. De betovering van mijn zintuigen. Mijn ogen zijn dicht, maar voelen licht. Mijn oren staan open en luisteren, net zoals mijn hart. Naar de stilte en de zee.

Ik zie oude bekenden. Geniet ervan te zien dat meer mensen steeds weer kiezen voor dit ingeslapen Catalaans dorpje aan de kust. Een Vlaams turnmeisje, een Duits voetballertje, een gehandicapte mijnheer die steeds weer liefdevol door zijn vrouw en dochter het water in wordt geholpen, doorgebruinde Amsterdammers, een wat hooghartige dame alleen. Zij zien de flonkering hier die ik ook zie. Rust, ruimte, warmte.

Ik sta met mijn voeten in het water en kijk naar de bodem. Zie de steentjes en de regenboogjes. Grote Zoon maakt diamanten van water. Dan ineens schudden we elkaar wakker. ‘Doen wie het eerst in het water is?’ We nemen een sprint. De een laat zich vallen, dan ander neemt een duik. Ik verlies, maar voel me de winnaar van het mooiste wat er is: plezier in hier en nu.

Een gedachte over “Diamanten van water

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s