Ochtendspits

Vandaag is voorlopig mijn laatste mogelijkheid om de zon vanuit de zee te zien opkomen. Om vijf voor zes sta ik dan ook naast mijn bed. Sla een dekentje om mijn benen als ik op het balkon ga zitten. De regen van gisteravond heeft de lucht afgekoeld.

Het is een drukte van belang buiten. De vleermuizen vliegen om mijn oren. Ik ben er een beetje bang voor. Niet omdat ze me iets zullen aandoen, wel omdat ze zo snel en onverwacht wenden, vlak bij mijn slaperige hoofd. Ze hebben hun slaapplaatsen, waarnaar ze op weg zijn, op verrassende plekken. In de terraslamp en onder de eerste rij dakpannen bijvoorbeeld.

Ik ga in een hoek van het balkon zitten en kijk om mij heen. Heel dichtbij zie ik de laatste muggen. Ze hebben ons deze vakantie behoorlijk geplaagd. Iets verder weg, vallend van de dakgoot naar het strand, zie ik vechtende mussen. Wellicht een te korte nacht gehad? Op het strand zitten de meeuwen dicht bijelkaar en ze vliegen op door een geluid dat ik niet hoor.

Heel hoog in de lucht, piepklein, zie ik de silhouetten van zwaluwen. In eerste instantie lijken ze op vleermuizen, maar ze vliegen sierlijker en ze hebben een wit buikje. Langs het strandpad hoor ik twee vogeltjes zingen. Geen idee wat het zijn; het geluid in mijn oren knopen en thuis opzoeken.

Op zee zie ik kleine vissersboten. Hun monotone gebrom is zo luid, dat het niet bij hen lijkt te horen. Ze varen van links naar rechts om hun netten voor de laatste keer binnen te halen. Aan de horizon is het mistig. Dat maakt kijken naar de zonsopgang extra bijzonder. Omdat het eerste moment van haar zien dan net iets onverwachter is.

De zon is op, de vleermuizen zijn naar bed. De strandschoonmaker doet zijn werk en de vissers lossen hun vangst. Ik kijk naar de eerste hardlopers en overweeg nog even terug te kruipen in bed. Het wordt een laatste lange (en relaxte :-)) dag aan het strand.

Een gedachte over “Ochtendspits

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s