Zoet gezoem

Sinds gisteren is de zomer officieel voor mij het seizoen van de insecten. De lente is van de vogels. En ook al hoor en zie ik die nu nog steeds vaak en veel, de insecten overstijgen hen met glans. Ik schreef gisteren al hoe ik de bijen om mijn hoofd hoorde zoemen terwijl ik wat lag te soezen in de tuin. Laat op de avond, de zon was allang onder, hoorde en zag ik die bijtjes niet meer. Die gaan blijkbaar met de kippen op stok.

Ik hoorde wel een hoog, zacht zoemend geluid, dat werkelijk overal vandaan leek te komen. Ik stond op uit mijn luie stoel en kuierde naar de andere kant van de tuin. Het geluid werd luider en duidelijker naarmate ik dichter bij heggen en bomen kwam. Niet eerder had ik dit zachte, hoge geluid zo talrijk gehoord. Ik riep Kleine Zoon om mee te luisteren, maar die keek me aan of ik gek was. Dat gevoel riep herinneringen op :-)!

Ik wist wel zeker dat het muggen waren. Ik woon aan de rand van het dorp met veel eendenvijvers in en weilanden om mijn wijk heen. Sinds ik er woon weet ik, door de bulten die ik ’s morgens met name bij Kleine Zoon tel, dat ze er zijn. Maar ik dacht altijd aan een enkeling tot een paar. Nu hoorde ik er honderden, zo niet duizenden.

Nieuwsgierig als ik ben, zocht ik vanmorgen op internet naar meer informatie. Het zoemen is eigenlijk heel romantisch! Wist je dat de (stekende) vrouwtjesmuggen zoemen om ervoor te zorgen dat de mannetjes hen in het donker kunnen vinden? Ik vermoedde overigens al dat het niet was om ons te waarschuwen voor een prik. Het schijnt zelfs zo te zijn, dat het vrouwtje haar snellere gezoem en het mannetje zijn langzamere gezoem op elkaar afstemmen en dat ze uiteindelijk in harmonie samen zoemen.

Tijdens mijn ochtendwandeling hoorde en zag ik ook nog andere bijzondere zoemers: libellen. De eerste twee werden achtervolgd door musjes (en ik vrees ook genuttigd). De derde was in eerste instantie alleen een geluid in het hoge bermgras. Toen ik goed keek, zag ik een heel grote libelle klemzitten tussen lange grashalmen. Ik schoof het gras wat opzij en weg vloog hij. Misschien wel op weg of zoek naar een vrouwtje. Ik keek tot ik hem niet meer zag en begon zoet zoemend aan mijn dag.

Een gedachte over “Zoet gezoem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s