Smurf doet één ding tegelijk

Ik sta met mijn fiets voor het stoplicht. Ik ben onderweg van mijn woonplaats in de Betuwe naar een afspraak in de oudste stad van Nederland. Ik heb daar afgesproken met een lieve vriendin, die mij steeds weer leert hoe je goed naar iemand luistert. Terwijl ik sta te wachten, kijk ik naar rechts. Ik zie daar twee oranje mannen aan het werk in een plantsoen, terwijl een derde een klein autootje met tuinafval en vuil keert op de weg.

Ik denk dat ze de restanten opruimen van een naar ik heb gehoord geweldige Vierdaagseweek. Plotseling zie ik iets blauws omhoog vliegen uit het autootje. Het is een heliumballon in de vorm van een Smurf. Hij wordt steeds groter en groter. Ik kijk naar hem en blijf stilstaan, terwijl mijn stoplicht ondertussen op groen is gesprongen. De Smurf komt op ooghoogte heel dicht langs mij. Het is net alsof hij me aankijkt en iets tegen me zegt. Als hij voorbij het stoplicht gevlogen is, stijgt hij op, onbereikbaar hoog de lucht in.

Ondertussen zie ik aan de overkant van de straat een klein kindje met haar ouders; ook zij turen de Smurf na. Ik kom weer met beide benen op de grond en realiseer me dat ik de Smurf bij het lintje had moeten pakken. Dan had ik hem aan haar kunnen geven. Ik stel me voor hoe ze met haar grote ogen blij naar mij zou hebben gekeken. Maar dat is niet gebeurd. Ik denk dat de Smurf iets anders wilde zeggen.

Ik ontmoet mijn vriendin bij Sid en Liv, een lunchwinkeltje met een heerlijke binnentuin. We praten en luisteren daar heerlijk bij, we hebben elkaar te lang niet gesproken. Zij is degene met wie ik eindeloos mindfulnesservaringen uitwissel, onder andere omdat zij daar trainingen in geeft. Ik krijg vandaag een boekje van haar, dat zij voor mij heeft gekocht toen ze onlangs een stilteweek deed in een klooster.

Het boekje heet Eén ding tegelijk. En opeens is het mij helder. Dat is wat de Smurf mij zei terwijl hij mij aankeek: ‘Doe één ding tegelijk. Als je naar mij kijkt, kijk dan naar mij. En denk niet tegelijk met een gevoel van spijt: ‘Had ik je maar gevangen, dan had ik een klein meisje blij kunnen maken’. Dat meisje is ook al blij door naar mij te kunnen kijken, net als jij.’

Ik fiets na de fijne ontmoeting met mijn vriendin met een blij gemoed terug naar huis. En heb, door het boekje en de ontmoeting met de Smurf, een antwoord op de vraag wat ik zal doen als ik mijn ‘365 dagen een beeldend verhaal’ heb afgerond. Ik ga dat de komende tijd nader uitwerken; wordt vervolgd :-).

Een gedachte over “Smurf doet één ding tegelijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s