Dank voor oogst

We zouden voor onze vakantie marshmellows smelten boven onze tuinhaard. Maar net als alle ouders begaan ook wij wel eens een doodzonde; we zijn onze belofte toen niet nagekomen. Gisteravond losten we onze schuld in.

De zon was al onder en de eerste slakken maakten hun gang over het tuinpad richting nachtmaaltijd, toen manlief het vuur ontstak. In eerste instantie met veel rook, onze manier om de buren een fijne avond te wensen ;-). Niet veel later hingen de zachte roze bollen boven het knapperende vuurtje.

Ik genoot van de invallende duisternis, de warmte van het brandende hout, de zoete smaak van de marshmellows en van het gevoel dat dit alles opriep. Dat gevoel was voor mij enerzijds op en top zomers, een toch-nog-weer-even-vakantiegevoel. Maar aan de andere kant voelde ik -dat klinkt misschien gek, maar misschien ook niet- al de naderende herfst.

En inderdaad, vandaag vond ik het vroege ochtendlicht anders. De meeste veranderingen in de natuur, de wisselingen van de seizoenen, lijken geleidelijk te gaan. Maar eigenlijk gaan ze in schokjes. Het licht is -ineens- anders. Ik ruik -vrij plots- de herfst in het gele graan, dat binnenkort geoogst zal worden. Ik zie het -onverwacht- aan de gakkende ganzen in de lucht. En ik voel het aan de voorpret over de verrassing die ik voor de eerste officiële herfstdag bedacht heb. Vandaag en morgen wordt het heel erg warm, maar ik laat mij heus niet foppen.

Vandaag is namelijk Lughnasadh, Lammas, ook wel loaf-mass genaamd: de dag waarop onder andere de Kelten de eerste van drie oogstfeesten vierden. Van de laatste binnengehaalde korenschoof maakten ze een graanpop, symbool voor Moeder Aarde, die ze versierden met scharlakenrode linten en de hele winter boven de haard hingen. Met het feest bedankten ze de aarde voor haar opbrengst. Eigenlijk best een mooi moment om stil te staan bij en dankbaar te zijn wat ik het afgelopen jaar gezaaid heb en nu kan oogsten.

2 gedachtes over “Dank voor oogst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s