De mantel van de keizer

Vanmiddag zag ik een vlinder op mijn tuinpad, terwijl ik daar in de schaduw op een slaapmatje lag om de warmste dag van het jaar te doorstaan. Ik vond het bijzonder dat ze heel dichtbij kwam, ondertussen kleine stapjes richting border zettend. Terwijl ze dat deed sloeg ze haar vleugels zachtjes open en dicht en kon ik haar goed bekijken.

Ik kende deze vlinder niet. En omdat ik haar zo rustig kon bestuderen, nam ik haar goed in mij op en googlede ik haar even later: een Keizersmantel. Een vlindersoort die sinds 1980 in Nederland wat vaste populaties betreft is uitgestorven, maar de laatste jaren weer zwervend in het land wordt aangetroffen. Een bijzonder moment dus.

Eerder vanmiddag had ik een ander bijzonder moment. Toen ik iemand, wiens dierbare onlangs is overleden, vroeg hoe het met hem ging. Hij vertelde dat het doel van zijn leven was verdwenen. Waarom nog werken, waarom nog tennissen, waarom nog eten koken? Hij weet, zei hij, dat het over een tijdje -misschien- anders zal zijn dan nu. Maar nu is de pijn en het verdriet immens. We spraken ook over hoe de wereld om hem heen, vol vrienden, bekenden en collega’s, nu alweer ‘gewoon’ doordraait, bijna alsof er niets is gebeurd.

Die twee bijzondere momenten van vandaag samen brachten mij bij het sprookje ‘De nieuwe kleren van de keizer’. Dat zo’n ingrijpende situatie als een overlijden van een dierbare door anderen vaak zo snel weer wordt vergeten. Alsof het niet gebeurd is. Alsof degene die het is overkomen, en die daardoor echt voor áltijd anders in het leven staat, geen kleren aan heeft en wij allemaal doen alsof ie dat wel heeft. En ook nog doen alsof ze prachtig zijn. Alsof er he-le-maal niets aan de hand is.

Het bracht mij tot de volgende wens. Ken je iemand met een groot verdriet of een groot gemis, vraag ernaar en luister. Oprecht en vol aandacht. Doe niet alsof het er niet is (geweest) of dat het vast alweer over is, dat verdriet. Stap over de drempel van je eigen angst en toon interesse. De dankbaarheid voor je luisterend oor zal er zijn. Misschien net zo onuitgesproken als de schoonheid van de Keizersmantel, maar hij is er, ergens zwervend in de lucht.

Een gedachte over “De mantel van de keizer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s