Witte dinsdag

Vanmorgen kies ik uit mijn kledingkast een spijkerbroek en een witte zomerbloes. Ik heb die laatste niet zo vaak (maar wel graag) aan, omdat ie lange mouwen heeft en op een zomerdag is dat al snel te warm. Op mijn werk aangekomen blijken ook mijn collega’s vandaag als witte zomerbloezendag te hebben aangevoeld. Het is grappig te constateren hoe vaak wij dezelfde kleur kleding aantrekken. Blijkbaar hoort bij een bepaalde dag een bepaalde kleur.

Ook al bij het opstaan zag ik een witte waas, buiten over de tuin liggen. Ik weet het in eerste instantie aan mijn slaperige blik. Maar toen ik de deur uitging bleek die waas een milde mist te zijn, die sierlijk over de weilanden en tuinen danste. Verderop, op de hei, deden de mistflarden mij mijmeren over ‘witte wieven’, mythische wezens bekend uit sagen en legenden uit het oosten van ons land.

Het is ongetwijfeld geen toeval, maar een logisch gevolg van de zomerse augustusmaand, maar waar ik ook kijk zie ik vandaag witte vlinders vliegen. Op deze ‘witte dinsdag’ echter lijken ze, net zoals de witte paarden eerder, een boodschap voor mij te hebben: er is hoop, houd moed :-)!

Thuisgekomen schrijf ik dit blog, bedenk ik de titel en leer ik iets nieuws; Witte Dinsdag bestaat! Het is een Zweedse feestdag. ‘Fettisdagen’ (Nederlands: Vetdinsdag) is de laatste dag voor het begin van het christelijke vasten (in 2013 was dat 12 februari). Dit is de aanleiding geweest voor de traditie om op deze dag fastlags- of fettisdagsbullar, met slagroom gevulde bollen, te eten. Omdat deze bollen gemaakt zijn van wit meel wordt deze dag ook wel eens Witte Dinsdag genoemd.

Vandaag is dus Witte Dinsdag voor mij. En om aan te sluiten bij de traditie van de ‘echte’ Witte Dinsdag, denk ik dat ik straks maar eens een lekker een wit toetje met héél veel slagroom en ijs ga eten :-)!

2 gedachtes over “Witte dinsdag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s