Creatief exploderen

De afgelopen week haalde ik twee CD’s uit de bib. CD’s van Bløf, een Zeeuwse band, waarvan ik als Zeeuws (geboren) meisje, steeds weer heel gelukkig word. Niet per se blij, want ze zingen best vaak over verdrietige dingen. Maar het besef van geluk bestaat volgens mij juist bij de gratie van verdriet én blijdschap.

Op mijn fietstochten luister ik het liefst naar de vogels. Maar nu, zo aan het einde van de zomer, worden de vogels, zeker in de middag, steeds stiller en laat ik mijn oren vullen met creatieve en gevoelige luisterliedjes, zoals Bløf er vele zingt. Vanmiddag realiseerde ik mij dat creativiteit en gevoeligheid als kracht een groot raakvlak hebben: de durf om te uiten wat er in je binnenwereld speelt.

Ik baalde van mijzelf dat ik even later die durf niet had. Toen ik op het fietspontje, dat nu weer volop wordt gebruikt door scholieren in plaats van toeristen, drie pubers hoorde praten over ‘G, dat is écht een rare griet. Als zij in ons team komt, gaan we haar zo snel mogelijk wegpesten.’ Ik schrok ervan en kreeg een naar gevoel in mijn buik.

Ik had een intensieve werkdag achter de rug en was moe. Op dagen als vandaag is alleen de fietstocht van huis naar werk en weer terug ‘me-time’. De rest van de dag ben ik vooral ‘van’ anderen: moeder, liefste, medewerker. Niet erg, maar wel iets om mij bewust te zijn. Op de fiets doe ik nieuwe energie op en word ik weer mijzelf. Maar het pontje was halverwege mijn route en mijn energieteller stond nog niet op honderd.

Mijn gevoel zei me om me naar hen om te draaien en er iets van te zeggen. Dat ze geen idee hebben wat ze uitkramen, laat staan dat ze zich realiseren wat ze doen als ze hun voornemen werkelijk in uitvoering nemen. Maar ik deed het niet. Durfde het niet, bang om als trut te worden weggehoond. Mijn gevoeligheid was even niet mijn kracht, maar mijn zwakke plek.

Nu ben ik mij bewust van wat er gebeurde en zal me dit niet nog een keer gebeuren. Een volgende keer zal ik me omdraaien en mijn gevoeligheid naar buiten laten komen in een explosie van positieve creativiteit: ik stop een vel papier in mijn fietstas om te laten zien welke kreukels ze met pesten maken. Want creativiteit, weet ik nu, is meer dan mooie liedjes schrijven. Het is ook alles wat ik voel en wat een uitweg naar buiten moet hebben.

Een gedachte over “Creatief exploderen

 1. Cees Janssens zegt:

  Halo Anita

  Dit is inderdaad een bekende en mooie daad

  Hou je gevoel nooit binnen tenzij je gevaar zou gaan lopen als je ze uit

  Fijn weekend

  Groetjes

  Cees

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s