Zonnekoning of schapenwolkje?

Vanmorgen zag ik goudgele zonnestralen op indrukwekkende wijze tussen witgrijze schapenwolkjes door stralen. Ik wist zonder twijfel dat die combinatie de titel van mijn blog vandaag moest worden. Ik voelde echter ook dat het niet alleen een beeld zou zijn dat ik wilde beschrijven. De vraag was waar ik het mee zou combineren.

De ervaring met deze blog heeft mij inmiddels geleerd dat het onderwerp zich als vanzelf aanbiedt. Zolang ik er maar niet al te hard mee bezig ben. Zo ook vandaag dus weer. Later op de dag moest ik namelijk denken aan het gesprek dat ik gisteren voerde. Over wat ik aan het einde van mijn leven, of dat nu morgen of pas over vijftig jaar is, bereikt wil hebben. Wil ik de top (waar die dan ook mag zijn) hebben bereikt en voor een hoop dingen geen tijd, energie en aandacht hebben gehad? Of wil ik in de eerste plaats een goed mens zijn geweest?

Om een link te leggen met het beeld van vanmorgen: wil ik de zonnekoning of een schapenwolkje zijn (geweest)? Ik heb het antwoord op deze vraag voor mijzelf inmiddels beantwoord. En let wel, volgens mij is er geen goed of fout. Zonder een van beiden zou ik vanmorgen geen prachtig uitzicht hebben gehad en zouden veel beroemde Hollandse schilderijen niet geschilderd zijn. En naar ons toe vertaald, zou er een boel niet bereikt zijn wat bereikt is.

Maar om mijn antwoord op de vraag te beschrijven in de woorden van een van mijn favoriete zangeressen die zingend vraagt wie je liever bent, is mijn antwoord:

‘Or you could be the one who takes the long way home
Roll down your window, turn off your phone
See your life as a gift from the great unknown
And your task is to receive it
Tell your kid a story, hold your lover tight
Make a joyful noise, swim naked at night
Read a poem a day, call in well sometimes and
Laugh when they believe it’

Uit The long way home van Mary Chapin Carpenter

Misschien moeten we samen ergens halverwege de top uit zien te komen.

Een gedachte over “Zonnekoning of schapenwolkje?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s