Ga hihi niet hihi weg hihi!

Sinds ik dit blog schrijf, speur ik naar plekjes. Plekjes waar ik even kan gaan zitten om te schrijven. Het fijnst voor mij persoonlijk zijn plekjes in boomrijk gebied. Tegelijkertijd merk ik dat ik ook altijd wel weer een inschatting maak van ‘veiligheid’: in hoeverre loop ik kans op potloodventers en andere rariteiten. Klinkt misschien overdreven, maar ‘ervaringen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst’ ;-).

Maar goed, boomrijke plekjes dus, of in ieder geval een plek met op zijn minst één boom. En als dat niet lukt, wat in mijn regio -de Betuwe- nogal eens het geval is, dan in ieder geval een fatsoenlijke plek om te zitten. Bij voorkeur een picknicktafel met bijbehorende zitgelegenheid en anders op zijn minst een bankje. Op de grond zitten met mijn iPad is nog niet voorgekomen.

Als ik daar dan zit, aan een tafel, op een bank, onder een boom -zie je het al voor je?- dan kom ik als vanzelf in de stemming om even stil te staan bij de belevenissen van een dag. Als vanzelf komen dan heel gedetailleerde beelden terug op mijn netvlies. Nu ik hier zo zit, aan het einde van mijn werkdag, in de schaduw op een voornoemd plekje op het terrein van mijn werkgever, zie ik met mijn ogen dicht zo weer een prachtig beeld van bijvoorbeeld gisterochtend:

Ik fiets langs de Linge, op mijn route een kaarsrecht uitgegraven water dat eigenlijk een door de Betuwe meanderend riviertje is. De zon komt achter mij op, maar staat nog laag. Het licht dat op het water valt geeft een betoverend effect. Ik kan namelijk heel goed de krullerige waterplanten zien, en de dikke zwarte vissen die daar langsglijden. Aan weerszijden van het water staat groen riet, met witte pluimen. In het ochtendlicht lijkt het wel eucalyptusgroen met zo’n witgrijze waas eroverheen. De kleur en de scherpe punten van het riet constrasteren enorm met het ronde donkergroen van de hoge bomen die erachter staan en met het felblauw van de lucht.

Beeld twee, van gisteren einde middag: de zon is warm en schijnt hoog aan de hemel. Fel wit licht, ik heb mijn ogen een beetje dichtgeknepen, ook al omdat er veel vliegjes door de lucht zwermen. Links van mij zie ik een echt enorme zwarte koe met witte vlekjes, die naast haar eveneens zwartwitte kalfje ook twee Franse, beigekleurige stierenkalfjes zoogt. Met zijn drieën duwen zij tegen de volle uiers van hun ‘min’. Rechts van mij draven drie paarden achter elkaar aan, hun manen wapperend in de zuidenwind. Ze doen me denken aan de avond ervoor, toen ik met ‘mijn’ paard een buitenrit maakte. Het was toen prachtig om haar kudde langs de omheining van hun wei te zien meegalopperen in de verte en te horen hinniken: ‘Ga hihi niet hihi weg hihi!’

Toch kan ik even makkelijk de beelden terughalen als ik, onder het genot van een kop koffie, thuis op de bank zit, met aan de ene kant mijn lief en aan de andere kant Grote en/of Kleine Zoon. Uiteindelijk gaat het om het kunnen opslaan en weer terughalen van de bijzondere momenten, gevoelens, beelden of hersenspinsels. En daarvoor hoef ik fysiek hihi niet hihi weg, maar heb ik aan een moment van me in mijzelf terugtrekken genoeg. Het zit trouwens heerlijk, hier op het bankje, maar ik ga nu toch maar naar huis!

2 gedachtes over “Ga hihi niet hihi weg hihi!

 1. Cees Janssens zegt:

  Hallo Anita

  Weer erg sfeervol geschreven.

  Gisteren was ik met een vriendin van ons op de Galderse heide Prachtig!!!! hoe de hei in bloei stond (ik zal je er wat foto’s van sturen)

  Vooral als je met Amanda zo heet zij, daar rond loopt te meer omdat ze I.V.N. gids is en zo gefascineerd kan vertellen over de natuur om je heen dat alles nog mooier lijkt te worden dan dat het al is.

  Het was weer een geweldig cadeautje voor me en ik heb haar over jouw passie over de natuur verteld en je mooie blogs

  Vandaag heb ik er een aantal naar haar gestuurd, dus krijg je een reactie dan weet je waar die vandaan komt.

  Ben benieuwd

  Groetjes

  Cees

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s