Spiderman voor mijn keukenraam

Ik sta in de keuken mijn eerste kop thee te zetten. Als ik naar buiten kijk, zie ik de maan nog hoog aan de hemel staan en de eerste zonnestralen voorzichtig achter de huizen verderop in de straat vandaan komen. Dan wissel ik de focus van mijn ogen van veraf naar dichtbij. Ik zie recht voor mij een spin.

Ik schreef al eens dat ik, voordat mijn kinderen geboren waren, bang was van spinnen. Daarna ‘gedoogde’ ik ze. Als ze binnen zaten, pakte ik ze met een glas en papiertje en zette ik ze buiten. Tegenwoordig mogen ze blijven zitten. Mijn ervaring is dat ze helemaal niet binnen willen zijn, ze gaan vanzelf wel weer weg.

Recht voor mij is de spin hard aan het werk. Hij heeft de ideale plek gevonden voor een web: buiten, voor mijn keukenraam. Deels bevestigd aan de Catalpa in de voortuin, deels aan een struik waarvan ik de naam niet ken. En aan het raamkozijn. In een mum van tijd sta ik gebiologeerd te kijken naar hoe de spin zijn web weeft.

Het doet me denken aan een filmpje dat ik lang geleden zag. Over hoe dieren al dan niet bewust gebruik maken van allerlei wis- en natuurkundige wetten, in hun doen en laten, maar ook in hun ‘zijn’. Zo klopte bijvoorbeeld allerlei verhoudingen in een slakkenhuis met wiskundige wetten. Nu bedenk ik me dat dat ongetwijfeld ook zal gelden voor de verhoudingen in een spinnenweb.

De spin weeft zijn web ogenschijnlijk willekeurig en met gemak. Ik sta vol verbazing te kijken naar hoe zijn pootjes de draad die uit zijn achterlijf komt vastzetten aan steundraden en er zo een perfect web van maken. Als ie straks klaar is en gaat uitrusten moet ik aan het werk. Maar als ik daarna ooit weer eens de ramen ga wassen, mag Spiderman, mijn held, daar blijven zitten.

Voor wie durft ;-): een filmpje over hoe een spin een web maakt.

Een gedachte over “Spiderman voor mijn keukenraam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s