Herfstgasten

De komst van de herfst brengt niet alleen nieuwe vergezichten, regendruppels en vallende bladeren, maar ook nieuwe gasten. Herfstgasten. En de zomergasten vertrekken, meestal naar verre oorden. Dat laatste leken in ieder geval de twee krekels te vertellen, die mijn lunchpauze opvrolijkten. Alhoewel, dat was mijn eerste gedachte. Inmiddels weet ik dat alleen mannetjeskrekels tjirpen en dat zij dat doen om vrouwtjes te imponeren (die ik niet zag), om te waarschuwen voor gevaar of om concurrenten af te troeven. Ik denk dus dat ik vrolijk werd van een ordinair haantjesgevecht.

Maar goed, terug naar de herfstgasten. Ik werd wakker geschud door twee zwanen in de vaart waar ik dagelijks langsfiets. Niet letterlijk natuurlijk, maar figuurlijk. Knobbelzwanen trekken vanuit het noordoosten naar het westen en zuiden van november tot april. Ik zie ze vooral aan het einde winter en aan het begin van de herfst. Ieks, dat is nu alweer! Eerlijk is eerlijk, kunnen kijken naar de zwanen verzacht de pijn van het vertrek van de zomer.

Niet veel later zag ik ineens op verschillende plekken molshopen. Ik heb niets bijzonders over mollen in de herfst kunnen vinden. Wel las ik dat ze in mei of juni jongen krijgen, die na twee maanden het nest verlaten om een eigen territorium te zoeken, waarbij mollen met elkaar in gevecht kunnen komen. Het zou dus goed kunnen dat die molshopen en -gangen die ik zag het resultaat zijn van overijverige nieuwelingen.

De kroonprins van de herfst deed mij ademloos van de fiets afstappen. Ik zag een bruin-wollige bliksemschicht langs mijn voorwiel schieten, de boom in naast het fietspad. Het was prachtig om de eerste eekhoorn van mijn herfstseizoen zo te ontmoeten. Ik schreef het al eerder en weet het nu 100% zeker: Moeder Natuur neemt iedereen mee de herfst in. En als het dan toch gaat gebeuren, dan maar genietend, nietwaar?

Een gedachte over “Herfstgasten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s