Funniest Home Video’s herten

Ik fiets langs twee dierenpensions als ik naar mijn werk ga. Het ene ligt net buiten mijn dorp. Het andere ligt precies op de helft van mijn fietstocht. Ik heb er al vaker aan gedacht om te bloggen over het dierenpension vlakbij mijn huis. Om de een of andere reden is het er niet eerder van gekomen. Maar vandaag heb ik een mooie aanleiding, namelijk iets wat ik bij het andere pension zag.

Het pension vlakbij mijn huis vangt honden en katten op. Die zie ik eigenlijk nooit. Wel een boel andere, leuke dieren, in hun weiden: zo hebben ze daar een albino en een stuk of drie bruine wallaby’s. Er is altijd wel een reden waarom ik naar ze kijk; omdat ze vrolijk rondhuppelen of languit in de zon liggen, omdat ze paren of omdat ik uit hun buidel een heel klein kaal wallabietje zie.

Verderop staan er lama’s, in diverse kleuren en maten. Bij hen blijf ik altijd een beetje uit de buurt, toch bang dat ze gaan spugen. En sinds dit voorjaar staan er een allerschattigst, maar gehandicapt ponyveulen. Ik vind het ontroerend om te constateren dat de eigenaren het beestje een kans op een ponywaardig leven geven, ook al loopt ie wat moeilijk.

Ook bij het andere pension gaat het wat opvang betreft om poezen en honden en hebben ze daarnaast andere diersoorten in de wei staan. Zo hebben ze daar een paar wonderlijke eenden. Normaalgesproken zie ik dikkige eenden waggelen rondom de eendenvijvers in mijn buurt, maar de bij dit pension levende gitzwarte eenden staan heel hoog op hun poten en lopen ze heel sierlijk, met hun kopjes op halzen bijna net zo lang als die van giraffen.

En vandaag zag ik er een heel herfstig tafereel: uit de achterste weide kwamen vier herten gehold. Of gehold is eigenlijk het woord niet. Het was een soort hupsen, waar ik ontzettend om moest lachen. Uiteraard ging ik later vandaag op zoek naar waarom ze dat doen. Nu kwam ik niet achter het waarom, maar vond ik wel bewijs dat mijn ogen mij niet bedrogen hadden: ‘Een Damhert gaat als hij snel weg moet voor gevaar niet rennen zoals een Edelhert, maar gaat stuiteren als een bal. Ze dansen dan met vier poten tegelijkertijd en hun staart zwaait op en neer.’

Blijkbaar waren ze ergens van geschrokken en zetten ze het op een lopen. Dat vond ik achteraf bezien wel sneu. Het gaf me toch het gevoel van wat ongepast doch leerzaam leedvermaak. Iets waar Funniest Home Videos patent op heeft.

Een gedachte over “Funniest Home Video’s herten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s