De les van het paard

Gisteren en vandaag werd ik geconfronteerd met paardenkuddes, waarin hiërarchie -altijd- een belangrijke rol speelt. Ik weet daar eigenlijk niet zo veel van, behalve dat ik weet, of liever gezegd wist, dat een hengst en de oudste merrie over het algemeen bovenaan in de ‘pikorde’ staan.

De paarden op mijn manege staan de hele zomer, zeker met dertig, samen in de wei. Dat gaat grotendeels prima. Er zijn vriendjes, die graag samen grazen en er zijn er die elkaar liever uit de weg gaan. Maar de laatste weken werd groen gras schaars en de bijbehorende vriendelijkheid eveneens. Sinds een halve week staan ze ieder weer in hun eigen stal en hoeft er niet meer gevochten te worden om eten.

Vanmiddag zag ik een andere kudde paarden in een wei staan. Het was ze niet om gras te doen, want dat stond er nog voldoende. Maar er werd wel iets uitgevochten, met dreigen, bijten, trappen en weglopen. Ik was eigenlijk wel benieuwd wat ik ervan zou kunnen leren. Ik ging op zoek naar informatie:

‘Jouw sociale positie in jouw groep wordt net zo sterk bepaald door de samenstelling van de groep (lees: als die van een paard). In de ene groep kan jij groeien, in de andere groep wordt er alleen maar roofbouw gepleegd. Het is van wezenlijk belang dat je een groep mensen vindt die het beste uit jou naar voren haalt. Als de mensen om jou heen denken dat jij niet geschikt bent zal er weinig van je talenten terecht komen. Maak jij deel uit van zo’n groep? Stap er dan onmiddelijk uit. Omring je met mensen die positief tegenover jou staan. Het is zaak een kudde te vinden die in jou gelooft.’

Ik vond het een mooie uitleg, die ik zeker het vermelden waard vind. Ik geloof niet dat het op dit moment voor mij geldt. Maar realiseer me ook nu weer dat het enorm belangrijk is om naar mijn gevoel te luisteren en daarnaar te handelen. En als er één diersoort is, die dat doet en die mij dat kan leren, dan is het wel ‘het paard’.

Een gedachte over “De les van het paard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s