Vertel mij wat!

Ik woon in een gewoon huis, in een gewone buurt. Ik heb het eigenlijk best heel goed; en toch ben ik soms jaloers op de woonomgeving van andere mensen. Niet omdat ik groter en luxer zou willen wonen, maar wel omdat de omgeving van hun woning mij zo aanspreekt. Een bosrijke omgeving bijvoorbeeld.

Vandaag fietste ik door zo’n omgeving. En terwijl ik dat deed, kwamen er plots herinneringen boven. Ik kwam namelijk langs een huis, waar gehaakte gordijntjes voor de ramen hingen. Op datzelfde moment zat ik niet meer op de fiets, maar was ik in het minihuisje, achter in de ezelweide van een basisschoolvriendinnetje. We speelden daar urenlang. Gek genoeg was het vooral net een écht huisje door die gehaakte gordijntjes die daar hingen. Volgens mij stond er namelijk verder helemaal niet zoveel in, behalve wat oude troep. Maar onze fantasie maakte iets heel moois van. De ezels, Mirza en haar veulen, speelden een sfeervolle figurantenrol in de vorm van toevallige passanten of nieuwsgierige kijkers. En als we moegespeeld waren, gingen we naar binnen; mijn vriendinnetje woonde in een oude boerderij, met een prachtig lege en  stille ruimte waar haar moeder yoga gaf. En waar wij, zittend op zo’n zacht yogamatje, een glaasje ranja kregen.

Ik was vanmiddag, toen ik langs dat huis met die gehaakte gordijntjes kwam, op weg naar een vrijwilligersproject*, waarin ouderen iets uit hun levensverhaal gaan vertellen, op een podium met heus publiek erbij. Ik ben een van de vrijwilligers die hen ondersteunen in de voorbereiding en bij de uitvoering. Afgelopen maandag leerden we elkaar pas kennen: een stuk of acht ouderen, even zoveel vrijwilligers en de theatermakers. En nu, na twee gezellige én leerzame middagen oefenen, hebben we een ontroerende en authentieke middag in het verschiet. Wat zou het de cirkel rondmaken als ik, zo op mijn achtentachtigste, zo’n verhaal zou kunnen vertellen van het huisje in de ezelweide en het huis op de stuwwal van Nijmegen, dat mij zo daaraan deed terugdenken. Ik kijk er nu al naar uit!

*Het project Vertel mij wat

Een gedachte over “Vertel mij wat!

 1. Cees Janssens zegt:

  Hallo Anita

  Wat een mooi verhaaltje en wat een prachtig initiatief om oudere mensen hun verhaal te laten vertellen

  Wat zou ik daar graag aan mee doen zeg

  Ik houd enorm van verhalen vertellen

  Maar helaas het is niet hier in de buurt

  Fijne dag

  Groetjes

  Cees

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s