De Wijde Blick

De naam van de straat waar ik fiets is niet bijzonder. Mijn uitzicht evenwel des te meer. De namen van de huizen, of liever villa’s, herbergen enerzijds een rijk verleden. Anderzijds verklappen zij een prachtig uitzicht: Pension Lamers, Villa Diana, Huize St. Elisabeth en Dalzicht, Wijde Blick en Schoonoord.

Het zonlicht valt gefilterd door de bladeren van de kastanje- en beukenbomen. Ik rijd bergaf, maar knijp in mijn handremmen, omdat ik elk detail van dit uitzicht in mij wil opnemen. Ik zie oude en veelal goed opgeknapte huizen, waaraan veel details behouden zijn gebleven: de namen, de houten veranda’s en authentieke ornamenten en bouwvormen. Ook de bijzondere details langs de straat vallen me op: paaltjes in de vorm en kleur van paddenstoelen en hekwerken gemaakt van oude takken. Tussen de huizen door zie ik de Ooypolder, nog volop in de zon liggen.

De straat bestaat uit vele klinkertjes, waardoor mijn fiets ratelt en de auto’s bijna stapvoets moeten rijden. Om die reden durf ik het aan van mijn fiets te stappen om pasgevallen kastanjes van de straat op te rapen. Ze zijn te mooi om te laten liggen. Tegelijkertijd bedenk ik mij dat ik collega M nog eens moet vragen om het verschil tussen tamme en wilde kastanjes. Want eigenlijk lijkt het me erg leuk om iets met die kastanjes te gaan doen. Of ze liggen mooi op een schaal in mijn achtertuin, of ze verdwijnen in een of andere lekkernij.

Die herfst, die is eigenlijk zo gek nog niet. De weidse blik die mijn fietstocht mij hierop geeft is onbetaalbaar. En de kastanjes in mijn fietstas en de gezellige brandend houtlucht in mijn neus, die krijg ik er gratis bij!

Een gedachte over “De Wijde Blick

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s