Voor eens en altijd een paardenmeisje

Ik rijd een keer in de week paard. Op een lieve merrie, die mij doet denken aan het paard dat wij in mijn jeugd hadden. Dezelfde warme vacht, bijna dezelfde tekening en dezelfde lieve zachtheid in haar ogen. De maandagavond is een ritueel: klokslag zes uur weg, om negen uur weer thuis. In de tussentijd ben ik paardenmeisje.

Ik haal haar uit de stal of wei. Ik borstel en knuffel, en bovenal praat ik met haar. Dat is wat meisjes met paarden doen. Paarden luisteren, terwijl meisjes hun hart uitstorten. Ik doe dat soms hardop, maar meestal in hoorbare stilte. Wij praten van hart tot hart.

Dan zadel ik haar op en lopen we naar de bak. Ik stap op en we gaan onderweg. Stap, draf en galop. Zij voelt mij, ik voel haar. En ik zie haar oren, waarmee ze laat zien hoeveel plezier ze heeft. ‘Tussen de oren van een paard suist de hemelse wind’ is een Arabisch spreekwoord, dat ik met hart en ziel onderschrijf. De bereidwilligheid waarmee zij mijn vragen beantwoordt is ontroerend.

Na de les stap ik haar uit, tot ze niet meer warm en buiten adem is. Dan zadel ik haar af en laat haar rollen in het zand. Iets dat zicht- en hoorbaar genot brengt. Ik wrijf haar schoon en droog met stro en bedank haar met in kleine stukken gesneden winterpenen. Tot slot van het ritueel nemen we afscheid.

Op de manege en in de les ben ik meestal het oudste paardenmeisje. Want de meeste meisjes worden groot en verliezen hun interesse in het paardrijden. Krijgen vriendjes, gaan studeren, werken, trouwen en worden moeder. Slechts een enkeling blijft haar hele leven paardrijden. Mij verging het ook zo. Tot ik terug wilde naar de dingen die mijn hart ooit wisten te raken. Want eens een paardenmeisje, altijd een paardenmeisje.

4 gedachtes over “Voor eens en altijd een paardenmeisje

 1. Elvira zegt:

  Zo waar! En een beleving waar ik ook iedere week weer van geniet en een hele week naar uitkijk. Door onze meiden die ook paardrijden, ben ik weer begonnen en daar word ik iedere week weer zo blij van!

  Like

 2. Cees zegt:

  Hallo Anita

  Alles in het verhaal straalt paardenliefde uit

  Vanmorgen heb ik ook als paardenliefhebber weer een paar mooie foto’s gemakt die ik je graag wil mailen

  Groetjes

  Cees

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s