De wijsheid van een geprikt ezeltje

Wat is het moeilijk om wat ik heb geleerd ook daadwerkelijk in praktijk te brengen! Dat ondervind ik vandaag weer eens aan den lijve. Ik ben teleurgesteld en daardoor verdrietig. Terwijl ik weet dat de teleurstelling, net zoals al mijn andere gevoelens, iets over mij zeggen en niet over een ander. Maar toch.

Ik ben teleurgesteld omdat ik verwachtingen heb. Over een bepaalde situatie en hoe anderen daarin ‘horen’ te handelen. Niet omdat ik dat per se wil, maar omdat dat de norm is in onze samenleving. Ik probeer die norm na te leven en geef eerlijk toe dat het ook mij niet altijd lukt. Zodra ik het mij bewust ben, probeer ik mijn fout, mijn niet naleven van de norm, te herstellen. Ik hoop dan ook dat die anderen dat ook zullen doen.

Mijn verwachtingen zijn niet zozeer hoog gegrepen. Ze gaan over iets wat heel normaal is. Maar ze zijn niet uitgekomen. En nu ben ik teleurgesteld. Ik zou iets kunnen zeggen tegen die mensen. Maar waarschijnlijk hebben ze elk hun eigen reden om te zijn vergeten wat ze zijn vergeten. Het zou me in een welles-nietes-discussie kunnen doen belanden en daarvoor voel ik mij te kwetsbaar. Ik voel me afgewezen en hoop, weet, tegelijkertijd dat dat niet hun opzet was.

Ik ga mijn teleurstelling niet laten zien (behalve dan in deze blog). En ik prent opnieuw in mijn hoofd de vier Tolteekse inzichten, waarvan de tweede is: ‘Heb geen verwachtingen. Niets wat andere mensen doen (of laten) is vanwege jou. Het is altijd vanwege henzelf.’

Ik moet, nee, ik wil geen verwachtingen (meer) hebben. Maar niets menselijks is mij vreemd. En ik wil af van het verdrietige gevoel dat de teleurstelling mij bezorgt. Maar hoe? Ik heb geslapen, ben uitgewaaid, heb losgelaten en voel het nog steeds. De tijd zal het slijten. En ik? Ik ben gevallen en zal weer opstaan. Ik zal een rijker mens zijn geworden, want ik heb geleerd om met wéér een teleurstelling om te gaan. Maar nu voel ik mij evenwel als ezeltje prik zo geraakt. Het is mijn gevoeligheid en ik schrijf hem van mij af. En weet ook dat een ezel wijsheid symboliseert door zich nooit tweemaal aan dezelfde steen te stoten.

Een gedachte over “De wijsheid van een geprikt ezeltje

 1. Cees Janssens zegt:

  Hallo Anita

  Wat dapper dat je je zo open stelt in je blog. Je gevoel en reactie zijn voor mij heel herkenbaar. Het leven gaat golfsgewijs, denk aan je surfer (ik hoor het me zeggen). Sterkte en sta weer op!

  Groetjes,
  Cees

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s