In het oog van de orkaan

Op dagen als vandaag, in drukke weken als deze, voelt het een kort moment onhandig om een afspraak als vanavond te hebben. Zeker als vanmorgen ook nog eens blijkt dag ik de privé-agenda niet heb afgestemd op de werkversie en rond vier uur in theorie op twee plaatsen tegelijk moet zijn. Als ik het echter aan de orde stel, blijkt er gelukkig prima een mouw aan te passen. En als ik nu neerzak op de bank, blijkt het een heerlijke dag te zijn geweest.

Want op die drukke dag in die drukke week is het eigenlijk alleen maar goed dat we na mijn werk hebben afgesproken te zullen borrelen bij vrienden. Omdat we daar aankomen in het moment. Het moment waarin ik wel wilde aankomen tijdens mijn fietstocht van werk naar huis, maar waarop dat nog niet lukte. Omdat ik toen nog bezig was met de voorbije werkdag en met het feit dat ik later bij mijn vrienden zou arriveren dan ik zelf had voorzien. ‘Heb geen verwachtingen’ staat alweer op mijn netvlies gegrifd, evenals ‘er is alleen maar hier en nu’. Toch blijkt de praktijk een stuk weerbarstiger dan de Tolteekse inzichten of de wijsheid die Eckhart Tolle mij influisterde.

We hadden met onze vrienden afgesproken omdat hun huis in de Kerstperiode volledig is ondergedompeld in Kerstsfeer. En dan niet alleen figuurlijk, maar vooral ook letterlijk. En wij vergapen ons er graag aan, zeker sinds manlief de laatste jaren al in september onder de Kerstglitters zat omdat ie de kerstafdeling bij de Bijenkorf dan opbouwde en na Sint geen ‘Kerstbal’ meer kon zeggen, laat staan ophangen en we dus slechts een fractie van onze Kerstversieringsvoorraad uit de kast haalden.

De woonkamer van onze vrienden blijkt, in al onze drukte en Bijenkorfloze, maar bepaald geen zorgeloze weken, een rustpunt als het oog van een orkaan. We dalen neer in een weldaad van nepsneeuw, kerstengelen en luie poezen. In een sfeer van warme haarden, kaarsen en bubbels. In warme aandacht voor elkaar en serieuze als wel onbenullige onderwerpen.

We kletsen en we snaaien, we lachen en we discussiëren, we fotograferen en maken nieuwe afspraken. Om ook in het nieuwe jaar weer zich te hebben op een bijpraatmoment, waarop eten, drinken en plezier maken centraal staat. Ik kijk nu al weer uit naar de storm!

3 gedachtes over “In het oog van de orkaan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s