De les van The Gringe

Zaterdag trapte ik in de val die ‘shoppen voor Kerst’ heet. Ik moest even een kerststukje halen, ging vervolgens twee keer een heel grote winkel door op zoek naar iets geschikts en rekende een half uur later chagrijnig -te veel- af. Ik had er de rest van de middag last van. De overdadigheid, de oppervlakkigheid, de nietszeggendheid van Kerst.

Ik realiseer me terdege dat het alles over mij zegt wat ik toen dacht en voelde. Ik droeg de wereld op mijn schouders als Atlas in het kwadraat. Dat doordacht ik vandaag. Met een kerstboomvoet rijkelijk belegd met cadeaus en twee koelkasten vol met (lekker) eten. Ja, het is heel erg oneerlijk dat er enorm veel mensen op de wereld zijn die geen kerst vieren. Kunnen vieren, omdat ze te arm zijn of omdat ze in oorlogsgebied wonen. De mensen in Syrië houden mij letterlijk uit mijn dromen.

Maar vandaag zag ik The Gringe. En hij opende mijn ogen. The Gringe is een film uit 2000 over een fantasiemonster dat, uit teleurstelling over de gemeenschap waarin hij als kind woonde, zichzelf heeft afgezonderd en haat wat de wezens waar hij ooit bij hoorde, het mooiste van alles vinden: Kerst. Hij pakt hun cadeaus en lekkernijen af, maar merkt dat ze ondanks dat nog steeds Kerst vieren. Omdat Kerst in essentie niet gaat over die overdaad. Kerst gaat over iets heel kleins.

Zo klein dat we er vaak overheen kijken. Dat we het ver weg zoeken, omdat we denken dat het niet hier is. We zoeken het in cadeaus en lekker eten. Totdat we, hoe dan ook, ontdekken dat dat het ware Kerstgevoel niet is. Het ware Kerstgevoel is er een van samen, van verbinding, van liefde. En dat is niet, nooit, te koop.

Het is hier en nu. Op de bank. Tussen mijn twee zonen, die heel eigentijds zitten te turen naar hun mobieltjes. De Top 2000 op Radio 2. Schoonmoeder beetje wegduttend in de stoel. Vader elders aan het genieten van een zelfgekozen Kerstarrangement. Manlief in de keuken, aan het doen wat hij het liefst doet. En ik? Geniet van alle liefde in mijn leven.

Een gedachte over “De les van The Gringe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s