De kunst van het geven

Ik lees op dit moment het boek van en over Little grandmother. Dit boek gaat, in tegenstelling tot wat de titel suggereert niet over een kleine, oude vrouw, maar over een relatief jonge Amerikaans-Indiaanse vrouw die op jonge leeftijd door ouderlingen van de stam werd herkend om later als sjamaan te gaan werken. Op haar dertigste werd zij ingewijd en tegenwoordig reist ze de wereld rond om haar boodschap te verkondigen.

Haar boodschap is er een van liefde, een oproep om te leven vanuit het hart en om een beetje aardiger voor elkaar en voor Moeder Aarde te zijn. Hoewel ik (nog) niet alles in haar boek kan volgen, inspireert zij mij in essentie wel. Dat heeft alles te maken met de manier waarop ik in het leven wil staan.

Ze brengt mijn voor een deel een boodschap die ik al ken en die ik eerder kernachtig samengevat vond in de Tolteekse inzichten: wees onberispelijk in je woorden, heb geen verwachtingen, oordeel niet en doe altijd je best. Het zijn geen goede voornemens passend bij deze tijd van het jaar, maar al langere tijd een soort van mantra’s voor mij. En hoewel eenvoudig, zijn ze niet makkelijk om naar te leven!

Toch stond ik er vandaag weer even heel bewust bij stil, toen ik, naar aanleiding van een foto van mijn boeddhabeeldjes op Twitter, een boeddhabeeldje beloofde aan een ‘tweep’. Je hoort een boeddha immers niet zelf te kopen, maar te ontvangen. Dat brengt geluk. Het boeddhabeeldje staat voor de Dhamma, de instructies van Boeddha: leef met aandacht en respect voor jezelf, je medemensen en alle levende wezens, wees in het hier en nu en besef dat niets blijft zoals het is. Dat vind ik een mooie boodschap om per post aan iemand in Nederland te versturen. Want de wereld wordt niet alleen mooier van Little grandmothers boodschap en de Tolteekse inzichten, maar ook van de kunst van het geven.

2 gedachtes over “De kunst van het geven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s