Bijna rond

Afgelopen drukke week las ik twee avonden tot laat het boek van Isa Hoes over haar echtgenoot die zelfmoord pleegde. Een heftig en toch ook ontroerend verhaal. Heftig vanwege de ziekte van Antonie, ontroerend door de manier waarop zij hun liefde weet te beschrijven.

We zijn van dezelfde generatie. Ongeveer gelijk van school af, het studentenleven in, gaan werken, getrouwd, kinderen gekregen. Ik tel mijn zegeningen met gezondheid en levendige liefde. En word me tegelijkertijd bewust van het feit dat dat laatste niet op papier staat. Kan mooi op mijn 101-doelen-lijstje: een boek schrijven over de liefde van mij en mijn lief.

Dat brengt me terug in de tijd. Naar zoveel herinneringen, teveel om hier op te noemen. Okee, een paar dan. Naar het moment waarop toen-nog-prille-lief zijn eindexamen tóch had gehaald. Ik zie mijzelf nog, in een zelfgemaakte gele zomerjurk naar zijn huis fietsen, om hem te omarmen en te feliciteren.

Of de eerste keer dat ik de liefde door mijn maag liet gaan door voor hem lamsvlees te proeven: alsof ik een schapenstal in mijn mond proefde 😉 (ben het gaan waarderen later). Of toen we samen op de fiets zaten, ik met hevige buikpijn, naar de dienstdoende arts in de binnenstad, die even later een miskraam constateerde. Of de heftige bevalling van de eerste, het ziekzijn van de pasgeboren tweede. Eindeloos kan ik doorgaan. En hoe verdrietig sommige herinneringen ook zijn, ze horen erbij en maken mijn leven compleet. Zonder verdriet geen vreugde.

En nu zit ik te wachten, in de auto, bij de middelbare school van de jongste. Hij heeft vanavond zijn eerste galafeest. Kleine meisjes, zoals ik, worden groot en dat geldt evenzeer voor mijn ooit-kleine-jongens. De cirkel is bijna rond…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s