Venus, Valentijn en volle maan

Al de hele week voel ik de morgenster in mijn rug prikken. Bijna als een paar vreemde ogen, maar dan op een aangename manier. Ik zit soms half omgedraaid op mijn fiets, zo indrukwekkend helder vind ik haar. Alsof zij echt veel feller straalt dan anders. Zij maakt me nieuwsgierig en ik zoek informatie. Een leerzame exercitie; het blijkt Venus te zijn, een van de twee planeten die tussen Moeder Aarde en de zon staat en om die reden in de ochtend of de avond rond zonsop- of ondergang zichtbaar kan zijn aan een heldere hemel.

Ik wil er steeds over schrijven, maar kom er niet toe. Vandaag begrijp ik waarom. Ik zie een zachte witte sluier in de lucht als de zon opkomt, wat betekent dat ik de ster deze morgen niet zie. Dat geeft niet. De witte sluier is eigenlijk wel symbolisch. Want Venus, genoemd naar de Romeinse godin van de liefde, beleeft vandaag een bijzondere dag: Valentijnsdag. In mijn fantasie vindt er vandaag een huwelijk plaats, tussen Venus en Valentijn!

Valentijnsdag is een versmelting van oude christelijke, Romeinse, Germaanse (vruchtbaarheidsfeesten) en nieuwetijdse nationale tradities. Onze viering van Valentijn is terug te voeren op de Engelse traditie, waarin het draait om het tonen van genegenheid en aandacht. En alhoewel het commerciële vaak schreeuwerig de aandacht trekt, spreekt de dag mij aan vanwege de symboliek om op deze dag mijn liefde aan dierbaren te tonen. Toch vond ik het ook heel mooi om een tweet van een vriendin te lezen die gisteren schreef: ‘Wij doen morgen niet aan Valentijn, want dat doen we elke dag!’. Dat ik er door de omstandigheden niet toe kwam om kaartjes te sturen en een kleinigheidje te kopen, doet niets af aan mijn intentie en gevoelens.

Minstens zo mooi aan vandaag vind ik dat het aankomende nacht volle maan is. IJsmaan heet ie, vallend in het koudste, stilste en ogenschijnlijk rustigste periode van het jaar. Dat dat schijn is, maken de ‘guerrilla-sneeuwklokjes’ die ik op de gekste plekken in bermen en tuinen zie opkomen wel duidelijk. Het thema bij deze maan is ‘zuivering en diepgang’. En dat past weer helemaal bij de fysiek en emotioneel stevige klus die ik vandaag op mijn werk uitvoerde; ik maakte een begin met het opruimen van de kamer van meer dan een collega J.

Een gedachte over “Venus, Valentijn en volle maan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s